Nejvíc jim chutnaly makronky, říká Jana Prchalová, cukrářka z Pražského hradu

14. prosinec 2018

Někteří lidé to se svou profesí dotáhnou velmi daleko. Cukrářka Jana Prchalová se vyučila, pak pracovala v restauraci, hotelu až skončila na Pražském hradě.

Jak to celé začalo? Logicky, u vánočního cukroví. „Jako malá jsem pomáhala mamce s cukrovím o Vánocích. Pak jsem se vyučila, pracovala v hotelu, restauraci, pak jsem skončila v cateringu na Hradě,“ říká ke své profesní dráze cukrářka Jana Prchalová.

Nemohla následovat jiná otázka, než jaká pochutina byla právě na Pražském hradě nejoblíbenější. „Asi makronky. Malinové makronky s jahodovou náplní, pistáciové s citronovou náplní, borůvkové s vanilkovou náplní.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Jana Prchalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.