Největším nebezpečím ve vodě ze studánky jsou bakterie

10. květen 2017
Dobré odpoledne

Voda ze studánky osvěží a často nám i chutná víc než ta z kohoutku. Ale pozor! Studánka může skrývat nebezpečné bakterie. S doktorem Jiřím Kosem z Krajské hygienické stanice jsme kvalitu vody ze studánek probrali v Poradně Regionu.

Kvalitu vody ve studánkách ovlivňuje hned několik hledisek. „Údržba studánky, zdroj vody, roční období, klima i to, kdo studánku užíval před tím,“ upozorňuje host. První informaci o kvalitě vody ve studánce vám dá to, jak je udržovaná.

Vodu ze studánek s povrchovým přítokem raději nepijte

„Rozhodně bych nedůvěřoval studánce, která má povrchový přítok. Ten může obsahovat cokoliv. Pokud je zdroj vody zajištěný, je to zajištěný vývěr, například ze skály a prostor pod ním je vyčištěný, tak dobře,“ doporučuje s opatrností takové místo host.

Největším rizikem jsou bakterie

„U studánek a hlavně potůčků hrozí mikrobiální kontaminace a taková leptospiróza je velmi rizikovým až smrtelným onemocněním. Důvodem je to, že tyto zdroje nevyhledávají jenom lidé, ale i volně žijící zvěř, která může být přenašečem těchto chorob,“ upozorňuje Jiří Kos.

Kvalitu vody ve studni si nechte překontrolovat aspoň jednou ročně

„Nemusí to být nějak rozsáhlý rozbor. Chtělo byt to zkontrolovat mikrobiologické ukazatele a základní chemické ukazatele. Ten nejširší rozbor, který laboratoře doporučují, by se měl dělat při kolaudaci studny. Z chemických ukazatelů, které signalizují průnik možného znečištění, se sledují chloridy, dusičnany. Není od věci tady na Vysočině, udělat si rozbor obsahu železa a manganu, což jsou typické prvky, které se tu objevují,“ říká Jiří Kos.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.