Nejoblíbenějším receptem na Regionu jsou peciválky
Nejvíce zájmu v naší rubrice recepty vzbudily peciválky. Jsou to vdolečky, které se u nás pečou už od konce 18 století. Podle ohlasů na internetu zveřejněný recept posluchači Regionu ocenili hlavně proto, že znali peciválky z dětství od svých babiček či prababiček, ale recept na ně se za ty roky někam zatoulal.
Čistou náhodou jsme ho získali od paní Zdenky Lexové z Jihlavy, a vy ho najdete i v naší rubrice recepty.
Podobnou tradiční pečenou dobrotou ke kávě je i koláč, který se připravoval v okolí Velkého Beranova a Kozlova na Jihlavsku. Také studentka Obchodní akademie a hotelové školy v Havlíčkově Brodě Veronika Vébrová zná recept na vynikající Pajerský koláč díky své babičce. Vyzkoušet ho můžete také – najdete ho zde.
Abychom jen nepekli, připomněli jsme si i zásady letního grilování. Sezóna už začala, a tak je dobré vědět, jaké maso na gril patří a čemu se raději vyhýbat. Třebíčský kuchař Michal Vystrčil umí ugrilovat zeleninu, houby, ovoce, ale především maso. Jaké maso na gril patří a jak se má ochutit bylinkami nebo kořením, se dočtete tady.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka