Nejlepší tvarohový nákyp s jablky jaký znáte, upekla Alena Furová podle 45 let starého receptu

Za Alenou Furovou jsme dorazili do Havlíčkova Brodu. Upekli jsme si s ní lehký jablečný dezert s tvarohem a ořechy. Silná vrstva ořechovo-tvarohového sněhu hezky drží na jablečné vrstvě a díky citronu chutná neskutečně svěže.

Postup

Ingredience
  • Na zapékací formu (nejlépe 28 cm x 18 cm)
  • 4 středně velká jablka
  • 30 g rozinek
  • 1 větší lžíce rumu
  • 70 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový lusk (případně vanilkový cukr)
  • 55 g dětské krupice
  • ½ lžičky jedlé sody
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 500 g tvarohu
  • 2 lžíce nahrubo mletých vlašských ořechů, případně mandlí (nebo směs)
  • máslo na vymazání
  • 2 lžíce strouhaného kokosu na vysypání
  •  
  • Na ozdobení:
  • šlehačka nebo zakysaná smetana
  • libovolné ovoce dle sezony

Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a podusíme je se lžící rumu a rozinkami pod pokličkou asi 10 minut do lehkého změknutí.

Zapékací (skleněnou) formu vymažeme máslem,vysypeme kokosem a na dno rozprostřeme zchladlou jablkovou hmotu s rozinkami.

Připravíme si tvarohovou náplň. V míse utřeme povolené máslo s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme semínka z vanilkového lusku a žloutky vetřeme je do máslového krému.

Potom do náplně zamícháme tvaroh, přidáme kůru a šťávu z celého citronu a vymícháme hladký krém.

Z oddělených bílků ušleháme pevný sníh. Ten potom přidáme do mísy k tvarohové náplní. Přisypeme dětskou krupičku smíchanou s jedlou sodou a nahrubo nasekanými ořechy. Celé to zlehka vmícháme do tvarohové hmoty, aby sníh nespadl.

Náplň rozetřeme na jablečnou vrstvu, uhladíme a vložíme do trouby. Pečeme při 180 ℃ mírně dohněda zhruba 35–40 minut.

Vychladlý nákyp ozdobíme šlehačkou a ovocem.

Alena Furová

Recept má původně ze slovenského časopisu, kde ho objevila už před 45 lety. Dělala ho jako studentka a v posledních letech se k němu opět vrátila a moc ráda ho peče.

Je to nadšená amatérské cukrářka. Upekla nám například medové řezy a perníčky s marcipánem. Ochutnali jsme také výborný salát, drůbeží vývar s domácími nudlemi nebo svíčkovou s knedlíkem. Při pečení a vaření zužitkovává i výpěstky ze své zahrady. V kuchyni ji rád pomáhá i manžel.

Patrik Rozehnal a Alena Furová