Nejlepší jsou vlastní zuby, ale náhrady jsou někdy nevyhnutelné

29. leden 2015
Dobré odpoledne

Celkové zubní náhrady se dělají stále. Podle zubní lékařky Taťány Vrbkové je stále potřebuje starší generace, která o zuby přišla dříve.

Přístup lidí je různý: „Spousta lidí se ptá, jestli by nebylo lepší si zuby nečistit a rovnou chtějí takzvané klapačky, spousta jich zase chce zachovat do poslední chvíle své zuby, jen aby ty klapačky mít nemusela. Odborníci lidem celkové náhrady vymlouvají a doporučují raději si zuby čistit a chodit na preventivní prohlídky. Každá náhrada je pořád jenom umělá část, náhražka něčeho, co by v ústech být mělo, ale není to přirozené,“ vysvětluje Taťána Vrbková.

S náhradou skončí obvykle člověk, který o zuby přijde, i když za to nemůže, trpí například nějakou těžkou formou parodontitidy mladistvých. „Ti lidé v podstatě vyplivou zuby z úst, tam se tomu předejít nedá. Opačný případ jsou ale ti, kdo nechodí na prohlídky, přijdou až s rozpadlými kořeny. Těm se musí všechno vytáhnout, takže skončí s náhradou,“ varuje lékařka. Totální náhradu hradí plně veřejné zdravotní pojištění, i když je jejich cena několikanásobná, než pojišťovna hradí.

Nahradit se dají i jednotlivé zuby

Není vždy nutná celková náhrada. „Možností je strašná spousta,“ říká Taťána Vrbková. „Jsou to různé typy korunek či dostavbových náhrad. Když chybí více zubů, jsou to můstky a pokud to nejde přemostit, tedy od čtyř a více zubů, nebo když chybí druhý díl toho mostu po stranách, dá se vyrobit náhrada částečná snímatelná.“

Všechno se však musí udržovat a upravovat, jen tak vydrží podle zubařky náhrady co nejdéle. „Částečné náhrady mohou mít i kovovou kostru. Ty vydrží déle, protože kostra chrání zbylé zuby a zároveň je dlahuje, a stejně jako měkké místo, které zbude po vytržených zubech.“

Také výplň do zubu, například správně zhotovený amalgám nebo kvalitní kompozit, by měla podle slov zubné lékařky vydržet desítky let. „Je ale vždy nutné udržovat příkladnou zubní hygienu, aby i ten kompozit vydržel bez následného kazu. Vše závisí na tom, jestli si správnou technikou čistíte zuby, máte je bez plaku a bakterií, a proto je i bez zubního kazu,“ zdůrazňuje Taťána Vrbková.

autor: dak
Spustit audio