Nejkvalitnější skla vám dají pocit, že žádné brýle nenosíte

3. listopad 2014
Dobré odpoledne

„S výběrem brýlí je nejlepší začít v ordinaci u očního lékaře nebo optometristy, který nám přesně přeměří zrak,“ říká na úvod odpolední poradny o výběru brýlí optik Blahoslav Žilka. Na základě vyšetření a parametrů, které o našem zraku optometrista nebo lékař zjistí, pak zajdeme do optiky pro nové brýle. Ve spolupráci s optikem můžeme začít hledat brýlovou obrubu, která by nám vyhovovala. „Musíme se rozhodnout, jestli chceme brýle jenom do dálky, jenom na čtení, brýle na práci nebo jestli chceme ve vyšším věku vidět na všechny vzdálenosti,“ upozorňuje optik.

Skla do brýlí existují pro všechny myslitelné oční vady i jejich kombinace. „Dělají se dokonce i speciální individuální čočky, které jsou vyráběné až na setinu dioptrie. Takový člověk má pocit, že na nose žádné brýle nemá.“ usmívá se Blahoslav Žilka, když popisuje nejnovější trendy výroby brýlových skel.

Je tedy důležitější samotné sklo nebo brýlová obruba? „To je otázka. Díky čočkám vidíme, ale ty zase musí být přesně usazeny ve vztahu k obličeji. A to také znamená, že potřebují i obrubu, do níž přesně sednou,“ vysvětluje optik Žilka. „Zákazníkům doporučujeme jednoznačně plastové čočky, protože ty jsou o polovinu lehčí než skleněné, jsou odolnější proti nárazům a rozbití, a velmi podstatné je i to, že s antireflexní vrstvou má plastová čočka oproti sklu stoprocentní UV filtr.“ Nevýhodou plastových čoček je možnost, že se snáze poškrábou. „Pokud někdo pracuje v lomu nebo například zedníkům plastové čočky nedoporučujeme.“

Antireflexních vrstev existuje více druhů. Ta základní vrstva už většinu výrobců dále netrápí, u těch nejlepších jsou naopak čočky ošetřeny tvrzenou vrstvou proti poškrábání, nebo hydrofobní vrstvou, která odpuzuje vodu, a brýle se tolik nezamlžují při vstupu ze zimy do vyhřáté místnosti.

„Při výběru obrouček si nechejme poradit od odborníka v optice, ale nemám ani nic proti tomu, když zákazník přijde s poradcem. Blízký člověk se bude na svého partnera nebo příbuzného dívat celé dny třeba i dva roky a tak také chce, aby se mu jeho brýle líbily,“ usmívá se Blahoslav Žilka. Obrouček existují desítky druhů: jsou tu přísné pro šéfy do práce, obroučky pro byznys, jsou brýle výstřední na večer do baru nebo elegantní do divadla a jsou i brýle neviditelné. „Speciálně upozorňuji dámy, že pod takové je nutno se výrazněji líčit.“

Chat s Blahoslavem Žilkou

autor: dak
Spustit audio