Nejdelší had z rukavic

V našem dnešním nahlížení do archivů Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově tentokrát zabrousíme do oblasti dobročinnosti. Zápis v České knize rekordů byl vlastně jenom takovou hříčkou, ale o to sympatičtější. To proto, že šlo o připomenutí tehdy dvacetileté existence litoměřické Diakonie ČCE - Střediska křesťanské pomoci.

Její pracovníci a přátelé si k 20. výročí založení své organizace, která si dala do vínku pomáhat bližním, čili podporovat lidi s handicapem a sociálním znevýhodněním, vymysleli akci, při níž pod příznačným heslem Držme se! Uskutečnili pokus o vytvoření nejdelšího řetězu z rukavic přinesených veřejností a následně spojených dohromady.

Na tenhle pěkný nápad symbolizující sepětí těch, kteří chtějí pomáhat a těch, kteří pomoc potřebují, zareagovalo celkem 133 lidí, kteří spontánně přinesli 753 nejrůznějších rukavic a přispěli tak ke vzniku rekordního řetězu, který měl podle měření komisařů z pelhřimovské Agentury Dobrý den na délku 141,3 m. Na oslavu nově vytvořeného rekordu a svého výročí členové Diakonie rukavicový řetěz poskládali tak, že vytvořili velké číslo 20. I proto, aby mohla vzniknout výroční fotografie.

Stalo se, jak už bylo zmíněno, k 20. výročí založení Diakonie ČCE v Litoměřicích a pracovníkům Muzea rekordů a kuriozit z Pelhřimova bylo potěšením asistovat u takto bohulibé akce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.