Nebojte se, jděte do toho, zní výzva pro dárce krve od Terezy Stýblové

25. červen 2014
Dobré odpoledne

Tváří kampaně Daruj krev s Českým rozhlasem je moderátorka Českého rozhlasu Tereza Stýblová, která se pro darování krve rozhodla už před časem. Tehdy potřebovala transfúzi její nemocná dcera a Tereza chce splatit dluh.

V Dobrém odpoledni popsala, jak to na transfúzní stanici vypadá, když přijdete darovat krev: „Oddělení je v tyto dny otevřeno pro všechny dárce a první, co se vyplňuje, je dotazník. Je velmi podrobný a přísný,“ upozorňuje Tereza. „Ptají se vás, co jste dělali posledních šest měsíců, jestli máte piercing nebo tetování, jestli jste nežili ve Velké Británii v období řádění nemoci šílených krav nebo za sebou nemáte cestu do nějaké rizikové oblasti. Nesmí se ani léky typu brufen na bolení hlavy.“ Vlastně by se týden před odběrem krve neměly brát vůbec žádné léky, ale podle Terezy je zajímavé, že například kouření se v krvi neobjeví.

„Po darování krve se najíte a povinně musíte nějakou dobu zůstat na oddělení, kde vás sledují, než vás odešlou domů. A máte den volna. Nebojte se, jděte do toho!“ vyzývá moderátorka Tereza Stýblová, budoucí dárce krve.

Hana Marhanová z Českého rozhlasu Region také darovala krev. „Je to úžasný zážitek, příjemné sestřičky, které se o vás postarají, dostanete občerstvení a odcházíte domů s dobrým pocitem, že jste pomohli a nic vás to nestálo,“ chválí si Hana.

Hana Marhanová také popsala, že dnes byli mezi dárci i fotbalisté FC Vysočina nebo herci z Horáckého divadla, z nichž někteří přišli poprvé. „Samotný odběr snesli dobře, jen vstát v sedm hodin ráno pro ně byl největší problém,“ směje se Hana Marhanová.

Prvodárce, který se chce zapojit do akce Daruj krev s Českým rozhlasem, by se měl zaregistrovat na stránce darujkrev.rozhlas.cz. „Tam se vyplní registrační formulář, vyberete si místo, kde chcete krev darovat a získáte od Rozhlasu poukázku na 150 korun k nákupu v Radioservisu a poukaz na dárek od VZP, který si vyzvedne na pobočce VZP ve svém městě.“

Registrovat se na webu darujkrev.rozhlas.cz můžete až do poloviny července.

Darovat krev je docela jednoduché. Vezmou vám necelý půllitr tekutiny, která jinému může zachránit i život. Nebolí to a ještě dostanete dárek. Akce Daruj krev s Českým rozhlasem probíhá právě v těchto dnech

autor: dak
Spustit audio