Nebojte, je přátelská. Po rybníčku Pod Zálesím u Horní Krupé pluje lochneská příšera

22. březen 2017
Česko – země neznámá

Pokud někdy pojedete na Vysočině přes Horní Krupou směrem na Zálesí, můžete utrpět menší šok. Po jezeře tam totiž pluje brontosaurus! Tedy pardon, místní Lochneska, které se ovšem vůbec nemusíte bát. Laminátová barevná atrakce je absolutně neškodná.

Před 30 lety vybudovali místní obyvatelé asi kilometr od Horní Krupé směrem k osadě Zálesí rybník, který měl sloužit k rekreaci. A protože měl tehdejší tajemník obce plno nápadů, vymyslel, že by bylo dobré rybníček nějak ozvláštnit Vrobil velkého laminátového brontosaura. Tehdy se hodně mluvilo o ekologickém hnutí Brontosaurus a v tisku se čas od času objevili strašidelné pověsti o tajemné příšeře z jezera Loch Ness. A tak se v Horní Krupé rozhodli, že budou mít vlastní Lochnesku.

Atrakce je dlouhá šest metrů a vysoká tři metry. Má kovovou vnitřní konstrukci, je vyplněná polystyrenem a pokrytá laminátem. „Původně jezdila po hladině rybníka volně, podle větru, ale rozbíjela si při tom boky o břehy,“ říká starosta Horní Krupé Václav Lacina.

Proto je teď Lochneska závažím pevně ukotvená uprostřed rybníka. Na zimu ji vždy vytáhnou na břeh, aby ji neponičil led. Časně zjara pak projde kompletní obnovou a opravou. „Přebrousí se, zatmelí, nanese se nová pryskyřice a potom nátěr,“ popisuje Václav Lacina.

Na jezero Lochneska vyplouvá v dubnu. A není tam jen pro parádu. Jakmile začne koupací sezóna, slouží atrakce dětem jako skákadlo do vody a dospělí se na ní opalují.

Laminátový brontosaurus není ale jediným lákadlem rybníka Pod Zálesím. Na molu u břehu stojí kruhová rybářská bašta. „Byla vybudovaná zhruba ve stejném roce jako koupaliště, slouží jako místo pro společenská setkání, opalování, skákání do vody,“ říká starosta Václav Lacina.

Lochneska potřebuje před novou sezónou údržbu

Návštěvu Hornokrupecké Lochnesky můžete spojit s procházkou po krásné přírodě v okolí. Přímo u osady Zálesí stojí nově postavený srub ve stylu tvrze Gerstein, která tu kdysi bývala, a na druhou stranu od Horní Krupé, směrem na Olešnou, je v lese krásně opravená Jelení studánka.

Spustit audio