Návod na jednoduché perníkové 3D vajíčko

11. duben 2020

Perníkářka Alena Velčovská z Dobré na Frýdeckomístecku je známá svou perníkovou krajkou. Na své perníčky maluje nejrůznějšími barvami. O její výtvory je zájem, a tak ji musí pomáhat celá rodina, protože Velikonoce, to je pro perníkářku Alenu Velčovskou hodně práce. Vyrábí i jednu raritu a tou je 3D vajíčko.

Bez toho 3D by se to dalo nazvat normální vajíčko. Obvykle vyrobíte perníkové těsto, vyválcujete hmotu a vykrojíte tvar vajíčka. Alena Velčovská má formičky na obě poloviny vajíčka, vyrobí z těsta levou i pravou stranu, upeče, pak spojí a vajíčko ozdobí svými kresbami krajky.

„Není to můj nápad, je na to formička,“ říká Alena Velčovská. Její malby vpadají jako krajka a jsou na všech perníčcích. Maluje samozřejmě i ptáčky, zvířátka, srdíčka z pouti, prostě co zákazník chce. Přednost dává jemným barvám. U Velčovských v rodině to nikdo dříve nedělal a Alena je první, kdo se tomu věnuje profesionálně. Nemá sice čas na dovolenou, není to na zbohatnutí, pomáhat musí celá rodina a samotná pekařka perníčků pracuje od rána do večera, ale je s touto profesí šťastná.

autor: Artur Kubica
Spustit audio