Výhody a nevýhody různých typů grilů. Údržba a rady, jak grilovat
Grilování se u nás stalo národním sportem. Zejména pro ty, kteří mají zahradu. A pokud na ní mají pergolu, mohou grilovat i za deště. Jaké grily vybírat ajak by měly být velké?
„Nejdříve si ujasněte, co budete na grilu grilovat, v jakém množství a jak často. Myslete také na okolí. Ne vždy je gril na dřevěné uhlí vhodný tam, kde máte málo prostoru a vedle vás někdo bydlí a v létě chce větrat,“ říká Martin Havlík, šéfkuchař Gourmet clubu Bezejmenná a učitel na Hotelové škole v Plzni na Borech.
Výhody a nevýhody různých typů grilů
Elektrický gril
+ možnost regulace teploty
+ stálý výkon
– připojení k elektrické síti
– vzdálenost od zásuvky, délka prodlužovacího kabelu
Plynový gril
+ možnost regulace teploty
+ rozdělení na tepelné zóny podle množství hořáků
+ stálý výkon
+ při použití pilin možnost zauzení jídel
– plynová bomba
Gril na dřevěné uhlí
+ vůně grilovaných potravin po ohni a kouři
– nutná praxe s regulací teploty a výkonu
– kouř, který může vadit sousedům
Platí zásada, že nejdražší grily nemusí být nejlepší. Špičkový gril „mistra grilu“ nedělá. Velikost grilu záleží na tom, jak často a pro kolik strávníků budete grilovat. Pokud nechcete grilovat pro více strávníků všechny suroviny najednou, ale stačí vám to postupně, vyplatí se menší a také podstatně lacinější gril než gril velký a na kolečkách.
Očista grilu
Gril se vyplatí čistit neustále. Po odstávce může být zaprášený, a proto se ho vyplatí očistit před grilováním, po vypálení při grilování očistit od nápeků a po grilování nejenom od nápeků, ale i případných zbytků a mastnoty, které mohou přilákat hmyz nebo se časem začít kazit.
Nemusíte gril uvádět do nepoužitého stavu. Stačí použít drátěný kartáč, ale i přípravky, které jsou k čištění grilů přímo určené. Nemusíte to ale přehánět. Po očistě nechte vypálit mřížku (rošt), a pak utřete utěrkou.
Jak grilovat
Uzeniny pomalu prohřejte (zejména velké klobásy) a pak jim dejte „barvu“.
Maso by před grilováním mělo mít teplotu kolem 20 stupňů. Proto ho z ledničky vyndejte dříve, aby se teploty srovnaly. Použijte jenom tolik masa, kolik sníte, zbytek nechte v ledničce. Zabráníte tak jeho předčasnému zkažení.
Všechny druhy masa by se měly nejdříve zprudka zatáhnout. Libová masa můžete péci prudce a krátce celou dobu. Tučná masa by se měla po zatažení pomaleji dopékat. Ryby temperovat nemusíte, můžete je z lednice rovnou dávat na gril.
Pro kontrolu stavu nupečení masa si začátečníci mohou koupit vpichový teploměr. Můžete to poznat také podle toho, když maso začne pouštět šťávu s bílkovinou nebo pohmatem, jak pruží. Nebo vemte plátek masa, rozkrojte a podívejte se, jak vypadá uvnitř. Zkušenosti získáte po pár grilováních.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.