Nashledanou, končíme! Hosté jihlavské restaurace se na 10 dnů rozloučili

14. březen 2020

Ještě v pátek večer to vypadalo, že se hospody, uzavřené podle vládního nařízení ve 20 hodin, v sobotu znovu otevřou. Kabinet ale rozhodl jinak.

Restaurace, mimo provozů veřejného stravování, jsou na 10 dnů zavřené.

Neshledanou, končíme! Tak se kolem 20. hodiny loučili hosté jedné hospody v centru Jihlavy. „Spíš jsme si jenom přerezervovali termín o trochu dřív a nějak to jako neřešíme. S největší pravděpodobností půjdeme domů, najíme se, ještě se pobavíme a nějak to využijeme ten čas.”

Dominik, který si do podniku přišel v první řadě zahrát kulečník, je s dřívějším odchodem domů smířený.  „Většinou jsme končili kolem půl desáté, desáté a ještě jsme se šli projít, takhle brzo jdeme úplně prvně.”

Tržby restaurací

Restaurace přicházejí o své tržby, jak potvrzuje číšník Tomáš: „Ruší se nám i domluvený akce, co máme třeba rezervace.”

Kvůli brzké zavírací době si například restauratér Jan Řehoř musel dopředu stanovit, do kdy bude reagovat na přání hostů: „Poslední objednávky do kuchyně půjdou v sedm hodin a poslední objednávky na baru budou o půl osmé. Když si dáte pivo, tak je to prostě na půl hodiny, takže o půl osmé se bude kasírovat.”

S tím vším je na 10 dnů konec. Vláda ČR v reakci na šíření nákazy novým koronavirem nařídila uzavření restaurací, hospod, heren a kasin.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související