Na Vysočině jsou uzavřená krajská muzea i galerie. Jihlavská ZOO je v omezeném režimu

13. březen 2020 10:00

Muzea a další kulturní organizace zřizované Krajem Vysočina jsou ode dneška do odvolání uzavřené. Původně je chtěl kraj nechat v chodu ještě přes víkend.

Na neurčito se posouvá zahájení turistické sezony na hradech Roštejn a Kámen, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Omezit provoz se už dřív rozhodly soukromé památky a organizace v kraji, včetně zámku ve Žďáru nad Sázavou. Částečně přístupná zůstává jen jihlavská ZOO, nejnavštěvovanější zařízení v kraji.

Jiná práce pro průvodce

Podle ředitele Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslava Martínka, budou zaměstnanci pracující obvykle s veřejností převedeni na jinou práci. Pracovníci programově propagačního oddělení, průvodcové a ti, co pracují v pokladně nebo muzejní kavárně, budou dělat pomocné, úklidové a konzervátorské práce, řekl Martínek.

Neočekává, že by zaměstnanci, kterých je v muzeu pět desítek, ve větší míře čerpali dovolenou nebo ošetřovné.

Situace se změnila

Podle Svatošové se o uzavření organizací jednalo už ve čtvrtek dopoledne. „Situace se však změnila a vládou vyhlášeným nouzovým stavem se uzavření posunulo na dřívější termín,“ řekla. Nouzový stav vláda vyhlásila ve čtvrtek ke 14:00.

Uzavřena je Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Horácká galerie v Novém Městě na Moravě, Horácké divadlo Jihlava, Krajská knihovna Vysočiny, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov a Třebíč a Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě. Uzavřeny jsou studovny i badatelny těchto organizací a zrušené jsou všechny programy a doprovodné akce.

Zámek ve Žďáře

Zámek ve Žďáru nad Sázavou oznámil uzavření už ve středu. Podle provozního ředitele Pavla Haluzy ale pracovníci připravují akce na další měsíce. „V běhu jsou přípravy Velikonoc, Divadelních prohlídek, Kouzelných zahrad či mezinárodního projektu Cisterciácká krajina,“ řekl Haluza.

Od středy je uzavřené také Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči. Podle Milana Krčmáře ho do té doby navštívily desítky lidí denně. K uzavření provozovatele přiměla prevence i rušení hromadných prohlídek pro školy.

Jihlavská ZOO

Areál jihlavské ZOO spravované městem zůstává otevřený v běžné provozní době, včetně občerstvení, ale ode dneška jsou nepřístupné všechny vnitřní pavilony se zvířaty. „Po dobu trvání nouzového stavu jsou zrušené všechny akce a doprovodné programy typu komentované krmení,“ řekl mluvčí zoo Martin Maláč.

Vzhledem k tomu, že jsou ve školách na Vysočině jarní prázdniny, byl podle něj o návštěvu ZOO v posledních dnech poměrně zájem. Po vyhlášení nouzového stavu jsou v kraji uzavřené všechny knihovny, kina i krytá sportoviště.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související