Nakresli velikonoční přání. Ukrajinské děti se sešly v DDM v Třebíči

11. duben 2022 06:00

Třebíčský Dům dětí a mládeže připravil na duben pro děti z Ukrajiny a jejich rodiče sérii volnočasových aktivit. Tentokrát vyráběli velikonoční přáníčka.

Na Ukrajině jsou sice Velikonoce o týden později než u nás, v třebíčském Domu dětí a mládeže si ale ukrajinské děti mohly vyrobit velikonoční přáníčka už nyní. Volnočasové centrum pro ně totiž připravilo výtvarnou dílnu a nachystané má na duben i další aktivity. 

Osmiletá Nasťa

Osmiletá Nasťa z Ukrajiny stydlivě ukazuje velikonoční strom, který vybarvuje zelenou pastelkou. Opodál sedí se svými dětmi Natálie. Říká, že s dětmi maluje velikonoční zajíčky, protože se blíží Velikonoce. Kvůli válce ale nemají možnost si je namalovat doma. 

Její rodinu do domu dětí a mládeže v Třebíči přivedla Ukrajinka Katja, která v Česku žije už více než 10 let a snaží se uprchlíkům z její rodné země různě pomáhat. „Co můžu, tak pomůžu.“

Třebíčský Dům dětí a mládeže se při přípravě aktivit spoléhal na to, že ukrajinské rodiny zavedou do volnočasového centra právě lidé, kteří je ubytovávají, říká ředitelka Jarmila Pavlíčková. „Pojali jsme to způsobem, že lidé, kteří tady ubytovávají uprchlíky, tak jim chtějí zpříjemnit program, dopoledne, tak je sem vzali.“

Kromě vyrábění volnočasové centrum pro ukrajinské děti připravilo na duben ještě sportovní hry a návštěvu zoo koutku.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související