Náchodská nemocnice provede každý den až 40 odběrů krve kvůli zjištění protilátek na covid-19

25. listopad 2021 09:27

V náchodské nemocnici v posledních týdnech přibylo očkovaných i neočkovaných lidí, kteří chtějí znát množství protilátek proti nemoci covid-19. Denně jich tak na odběr krve přichází až čtyři desítky, na termín musí aktuálně čekat víc než týden.  

Čtěte také

Čekárna před odběrovou místností v náchodské nemocnici je plná. Jsou tam jak ti, které lékaři poslali na běžné odběry, tak i zájemci o zjištění hodnoty protilátek. „Tak prosím, kdo je tady další na protilátky?“, ptá se zdravotní sestra.

Do malé místnosti přichází mladá žena, představuje se jako Magda. Očkovaná není, její rodina prodělala koronavirus v lednu. „Nevím, jestli jsem se s tím setkala v plné míře nebo vůbec.

Jaká hranice protilátek by ji měla chránit před nemocí jí lékaři říct nedokázali, co si počne s výsledkem tak zatím neví. „Spíš je to pro mé vědomí a svědomí. A potom uvidím, jak se dál rozhodnu.

Čtěte také

O chvíli později si do odběrového křesla sedá Miloš. Před šesti měsíci dostal druhou dávku vakcíny, nad případnou třetí zatím váhá. „Chci vědět jakou mám hodnotu protilátek. Když tak bych si pak vyhledal nějakého odborníka.

„Já vám dám účtenku, to je vaše, vysvětluje sestřička. Za odběr a následné laboratorní vyšetření tady lidé platí necelých 500 korun, výsledky dostanou většinou druhý den. „Přijde vám výsledek na mobil do 24 hodin, informuje zdravotnice klienty.

Pokud mají méně než 13 jednotek, pravděpodobně nemoc neprodělali. V opačném případě ano, nebo se jim protilátky vytvořily po očkování.

Čtěte také

„Ale vlastně nikdo neřekl, od které konkrétní hranice by je ty protilátky mohly chránit, říká zdravotní sestra Alena Pavelková.

Kvůli zvýšenému množství odběrů ji pomáhá laborantka Jitka Vlčková. „Protože je o to enormní zájem.

Za den provedou v průměru 80 odběrů, asi polovinu právě kvůli zjištění množství protilátek. Do toho řeší desítky telefonátů, během kterých je lidé žádají o informace.

Spustit audio

Související