Riskujete svůj život, vzkazují lékaři lidem odmítajícím monoklonální protilátky

23. listopad 2021 09:27

Monoklonální protilátky, zabraňující podle lékařů těžkému průběhu nemoci covid-19, dostane v Královehradeckém kraji každý den několik desítek lidí. Léčbu rizikovým pacientům doporučují buď praktičtí lékaři nebo přímo zdravotníci některých nemocnic. Monoklonální protilátky by měl pacient dostat do pěti dnů od pozitivního PCR testu.

Čtěte také

„Dobrý den, tady Nemocnice Náchod, Matysková, vrchní sestra oddělení ORL náchodské nemocnice Andrea Matysková právě obvolává pacienty u kterých nemocniční laboratoř nově zjistila pozitivitu PCR testu. „My bychom vám doporučovali aplikaci protilátek. Bylo by to pro vás vhodné.

Denně provede takových telefonátů až dvacet, kontaktuje jen tzv. rizikové pacienty. Tedy seniory nebo lidi s přidruženým onemocněním. „Jde o lidi, kterým je 65 let a více. A potom to jsou lidé, kterým je 55 let a více a jsou rizikoví.

Čtěte také

Při telefonátu zdravotníci náchodské nemocnice doporučují covid pozitivním další postup, tedy především kontaktovat praktického lékaře a s ním případné podání koktejlu léků konzultovat. „Jestli to pro něj je nebo není vhodné. Protože praktikující lékař ví o svém pacientovi nejvíc.

Monoklonální protilátky mohou lékaři podat do pěti dnů od pozitivního PCR testu, většina rizikových pacientů nabídku léčby využije.

Jak ale dodává Andrea Matysková, existují i takoví, kteří infuzi odmítnou. „Většinou jedna třetina odmítne a to z toho důvodu, že jim nic není.

Čtěte také

Takový postup ale může podle lékařů skončit fatálně, zdravotní stav covid pozitivního se totiž může nečekaně rychle zhoršit.

„Určitě by to lidé neměli podceňovat. Vidím tady na oddělení pacienty na ventilátoru, kteří onemocnění podcenili a nemuseli skončit v tak těžkém stavu, v jakém teď jsou, říká vrchní sestra oddělení ARO náchodské nemocnice Šárka Štěpánková.

Zdravotníci také doporučují, aby lidé doklad o podání protilátek následně nosili u sebe. Pro lékaře může být tahle informace při případné další léčbě důležitá.

Spustit audio

Související