Soutěž studentů ve zdobení perníku. Důležitá není jen preciznost, ale i čas, ve kterém vše zvládnete
Ozdobit perníčky drobnými ornamenty je úkol, který nezvládne každý. A co teprve, když je zapotřebí zdobit co nejrychleji a stopky přitom měří čas. Přesně takový úkol měly budoucí cukrářky na soutěži odborných škol České a Slovenské republiky v Nové Pace. Letos se přihlásil rekordní počet soutěžících.
Čtěte také
„Připravte se. Tři, dva, jedna, start! Vašich 100 minut běží.“ 45 soutěžících z celé České republiky má před sebou na stole položený perník a už bere do rukou cukrářskou zdobící hmotu. „Tvar je libovolný a téma zní: Afrika. Tak uvidíme, co se děvčatům podaří za 100 minut vytvořit,“ říká ředitelka soutěže Ladislava Kocourková.
Budoucí cukrářka Veronika dorazila na soutěž až od Pelhřimova. A dílo už má krásně rozdělané. „Bude to taková abstraktní a barevná žirafa. Bude mít na sobě takové barevné flíčky.“
Důležité je mít k dispozici dobrou cukrářskou zdobicí hmotu. Jak se zadařilo ji připravit? „Včera ještě vypadala pěkně, dnes už je to s ní trošku horší. Neteče dobře z pytlíku.“
V celé místnosti panuje naprosté ticho, je slyšet pouze šustění pytlíků s náplněmi. Soutěžící Jana z Bydžova se chopila štětce a oranžové a červené barvy. „Dělám africkou ženu, která má místo vlasů mapu černého kontinentu. A budou tam znázorněna i typická africká zvířata, jako slon a plameňák. Ještě nad tím přemýšlím.“
Zdobící hmota je sladká a lepí se. Nevadí to? „Určitě ne. Musí pořádně ztuhnout, protože na to bude ještě dál kreslit,“ usmívá se Jana.
Čtěte také
Jedním z porotců soutěže je známá perníkářka Dana Holmanová. Ta už obchází mezi jednotlivými soutěžícími. „Úplně nejdůležitější je opravdu mít připravenu perfektní polevu. Pokud máte takovou k dispozici, tak potom to zdobení jde víceméně už samo.“
A prozradí nám, podle čeho bude výtvory hodnotit? „Můžete hodnotit řemeslnou stránku věci, výtvarnou stránku, také kvalitu polevy. V ideálním případě by se všechny tyto tři záležitosti měly dobře skloubit,“ dodává Dana Holmanová.
Spousta studentů tady na soutěži v Nové Pace získala také nové a důležité zkušenosti. A prozradili mi, že příští rok se sem moc rádi vrátí znovu.
Související
-
Pravý perníčkový čas je tu! Přijměte pozvání od perníkářky Dany Holmanové do Muzea města Železnice
Advent, čas perníčků, čas umění perníkářky Dany Holmanové. Na její výstavu plnou novinek, nazvanou „Muzeum s vůní perníku“, se vypravíme do města Železnice na Jičínsku.
-
Studuje střední školu v Nové Pace, ale už o ní ví celý cukrářský svět. Talentovaná Šárka Balogová
Dorty, figurky z cukrářské hmoty, sladké zákusky. To je svět Šárky Balogové z novopacké Střední školy gastronomie a služeb. Studium se pro ni stalo velkým koníčkem.
-
V 9 letech se rozhodla stát cukrářkou. Držitelka zlata ze světové olympiády poradí s dortem i vám
Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě dost a dost. A je to dobře, protože receptů na úžasné laskominy je spousta. A kdo má rád sladké, může celoživotně hledat.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Nominace Tuleji nebyla nejsprávnější, říká Pekarová Adamová. Ženíšek podle ní zvládne situaci uklidnit
-
Senát Národohospodářské fakulty VŠE nezvolil nástupce Ševčíka, jediný kandidát na děkana neuspěl
-
‚13. listopad ho nakonec dostihl.‘ Kreslíř a přeživší útoku na Bataclan Dewilde spáchal sebevraždu
-
Výřečná svědkyně a znechucený Trump. U soudu v New Yorku vypovídá pornoherečka Stormy Daniels