Na žďárském Klafaru mají být sociální byty. Část místních nesouhlasí a na radnici poslali petici

8. září 2021 07:00

Od konce srpna leží na žďárské radnici petice od lidí, kteří žijí v místní části Klafar. Nelíbí se jim, že v blízkosti jejich domů mají vzniknout nové sociální byty.

Část lidí ve Žďáře nad Sázavou nesouhlasí se stavbou tzv. sociálních bytů v tamní Sázavské ulici v lokalitě Klafar. Proti záměru města sepsali i petici, kterou už předali na radnici.

Bytový dům

Jde o dům, ve kterém bude 17 bytů. Určené budou pro mladé páry nebo třeba samoživitele a samoživitelky, osamělé seniory a další lidi ve finanční nouzi. Část z bytů bude přizpůsobená pro lidi z tělesným nebo smyslovým postižením.

Lidé v petici radnici vytýkají, že chce sociální bydlení postavit v těsném sousedství rodinných domů. Obávají se, že jim tato stavba sníží cenu jejich nemovitostí. A zároveň upozorňují na to, že se nemyslí na dostatek parkování. Městu pak navrhují, aby sociální byty nechalo postavit na jiném místě ve Žďáře.

Žďárská radnice

Radnice musí v souladu se zákonem odpovědět a podle mluvčího Matěje Papáčka tak učiní po jednání rady 13. září 2021. Mluvčí zároveň řekl, že v současné chvíli radnice v petici nevidí nic, co by mohlo změnit plán výstavby.

Lidé, kteří na Klafaru dnes žijí, se podle něj nemají čeho obávat. „Pro rozptýlení obav je nutné říci, že ti lidé projdou důkladným posouzením a zavážou se k dodržování přísných pravide, jejichž nedodržení by mělo za následek ukončení nájemního vztahu. Nejedná se o azylový dům ani byty pro lidi bez příjmu, ale velmi solidní a pro město nákladné bydlení.“

Kromě domu se sociálními byty má v Sázavské ulici vyrůst i takzvaný dům se závazky, jenž který především na mladé lidi a rodiny. Půjde o určitou formu družstevního vlastnictví bytů, které pak přejdou do majetku soukromého. Opět ale s podmínkou trvalého pobytu ve Žďáře.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související