Na paralympiádě v Paříži bude Česko reprezentovat záchranář zvířat z Vysočiny

27. srpen 2024 10:15

Českou republiku bude na paralympiádě reprezentovat paradrezurní jezdec z Vysočiny. Vladimír Votřel se stal jedním ze tří sportovců z celého světa, kteří letos dostali na start divokou kartu.

S diagnózou roztroušené sklerózy se Vladimír Votřel jezdectví věnuje už deset let. K tomu pracuje v Záchranné stanici Pavlov a živí se jako DJ. „Připravit se musím já i kůň,“ říká paralympionik. O své účasti na paralympiádě se dozvěděl v březnu. Od té doby se připravuje, aby mohl uspět. Kromě tréninku je podle něj důležitá i psychická pohoda. „Brouk je strašně závodivý kůň. Jakmile zazní zvoneček, tak přehodí mód ‚Teď jsme na závodech, já závodím a teď nic neřešme‘,“ směje se sportovec.

S jezdectvím Vladimír Votřel začal částečně i kvůli onemocnění roztroušenou sklerózou, která ho omezuje v pohybu. „Když jsem byl na základní škole, tak mi říkali: ‚Z tebe nikdy sportovec nebude!‘. Pak už jsem si řekl, že musím se sebou něco začít dělat. Neprohraju vůči té nemoci,“ vysvětluje.

Vladimír Votřel se začal jezdectví věnovat před deseti lety. První závod v paradrezuře jel o dva roky později. Od té doby už má na kontě dva tituly mistra České republiky a účastnil se také mistrovství Evropy.

Spustit audio