Na Vysočině přibývá otrav oxidem uhelnatým. Lidé nekontrolují plynové kotle

18. únor 2014

V kraji Vysočina roste počet případů otrav plynem. Nejvíce případů teď řeší policisté a hasiči na Havlíčkobrodsku. Tichý zabiják, jak se oxidu uhelnatému říká, ale podle servisních techniků číhá úplně všude. Na vině podle nich není stáří kotlů, ale lehkomyslnost lidí.

Servisní technik Jindřich Navrátil vyráží na kontrolu porouchaného kotle. Jeho majitel, Němec Uve, má strach, aby nepatřil do řady případů otrávených, kterých přibývá i podle hasičů až neuvěřitelně rychle.

Oxid uhelnatý je zabiják, který od začátku roku fatálně udeřil na Vysočině už třikrát, konkrétně v Havlíčkově Brodě.

Celý Havlíčkův Brod je na nohou. Všichni, kdo mají plynové tepelné spotřebiče, kotel, karmy, se začínají zajímat, jestli je mají správně nainstalované, jestli mají revize,“ říká hasič Ludvík Szelke.

„Dokonce se uvažovalo, jestli tam není nějaký pokles tlaku v potrubí. Většinou to byly lokality na vyvýšeném místě,“ dodává.

Jiří Zelenka, vrchní komisař zjišťování příčin vzniku požárů, kolegu doplňuje. „Oxid uhelnatý, je tichým zabijákem proto, že my ho necítíme. Žádný lidský vjem nás na něj neupozorní,“ vysvětluje a pokračuje:

„Jediný, kdo může upozornit je detektor, který je možné zakoupit v řádech stokorun. Tento přístroj nás varovným signálem upozorní, že dochází i k nepatrnému úniku.“

Jenže praxe je podle servisního technika Jindřicha Navrátila úplně jiná. Týdně zkontroluje 50 kotlů. Jen ve dvou z domácností přitom najde detektor oxidu uhelnatého. A to i přesto, že investice do něj, která může zachránit život, je kolem 400 korun a jediný servis, který potřebuje, je výměna tužkových baterií.

Na stáří kotle nezáleží

Lidé si často myslí, že dnes už se otrava plynem z kotle nemůže přihodit. „Stát se to může kdykoliv. Můžete mít kotel starý dva měsíce nebo dvacet let,“ vyvrací tuto domněnku Navrátil.

„Na 90 procent je to vždy hloupostí lidí. Pokaždé, co jsem byl u přiotrávení nebo otravy, si za to mohli sami. Nečistí kotle. Většinou se otráví, jsou za tím plastová okna, rekonstrukce, všelijaké ventilátory a digestoře,“ popisuje.

Od začátku roku už na Vysočině kvůli otravě plynem zemřeli tři lidé. Další desítky se přiotrávily. Vedle plastových oken, která brání přísunu vzduchu tolik nutného pro správnou funkci kotle, jsou podle servisního technika Navrátila problémem komínové kotle s ventilátorem v koupelně, kde se objevují velmi často, i když tam vůbec nesmějí být.

Čichací vozidlo České plynárenské

„Když se sprchujete, koupete, z toho je největší prach. Jak se tam lidí svlékají, suší prádlo, dělá to takové chuchvalce, ty nalezou do hořáku, a jak je malý přísun vzduchu, CO vzniká daleko rychleji. Pět minut se nic neděje a během jediné minuty se to všechno obrátí,“ tvrdí Navrátil.

Velmi často problém se spalinami přichází ve chvíli, kdy se někdo koupe a druhý člověk otevře dveře do chodby. Schodiště v tu chvíli zafunguje jako obrovský komín, který přetáhne tah malého komína v bytě. Typickým a relativně častým příkladem je podle hasičů úmrtí ženy ve vaně, když se manžel zapovídá v otevřených dveřích s pošťačkou.

autor: ost
Spustit audio