Na svého syna rodiče vzpomínají nad jeho obrazy. Kapličku v rodném Úsobí proměnili v galerii

16. listopad 2023

Nezaviněná dopravní nehoda ukončila v roce 2011 život nadějného malíře Karla Bárty z Úsobí na Havlíčkobrodsku. Bylo mu tehdy necelých 21 let. Jeho rodiče dnes jako vzpomínku na něj uchovávají desítky obrazů, vydali knihu a v rodné obci vybudovali galerii. 

Červenec 2011 zcela převrátil život rodiny Bártových z Úsobí na Havlíčkobrodsku. Téměř jedenadvacetiletý Karel podlehl zraněním po nezaviněné nehodě, která se stala jen pár kilometrů od domova. V té době byl studentem výtvarné fakulty Vysokého učení technického v Brně, a měl před sebou spoustu nejen uměleckých plánů. I v tak nízkém věku po sobě nechal poměrně rozsáhlou sbírku děl. "Máme jich asi přes stovku zarámovaných," říká Karlova matka Bohumila.

Dílo Karla Bárty

Několik obrazů je vystavených v malé kapličce hned vedle kostela svaté Barbory v Úsobí. "Byla vybudovaná po dvou letech, co se to stalo," říká Bohumila Bártová s tím, že s nápadem přetvořit kapli ve výstavní síň byl nápad faráře Jana Jakuba Meda. Je třeba říct, že stavbička byla tehdy ve špatném stavu. Rekonstrukce se ujali právě Bártovi s dalšími příbuznými. Každý rok teď vystavená díla obměňují. "Aby lidi měli možnost shlédnout, co jich za ten život namaloval," dodává.

Karel Bárta měl výtvarné nadání odmalička. "Už v mateřské školce nás oslovila paní ředitelka, že stojí za to, aby šel do lidové školy umění," vzpomíná matka. Po absolvování Střední školy grafické v Jihlavě nastoupil na výtvarnou fakultu Českého vysokého učení technického v Brně. "Pod vedením Martina Mainera," dodává. Svou první výstavu měl v Chodovské čtvrti právě v létě 2011, měsíc po nehodě. "Tam to bylo... to bylo hodně silné," říká Bohumila Bártová.

Spustit audio