Na stůl českých domácností by se mohlo dostávat víc zvěřiny

Projekt Z lesa na stůl zaujal Milana Soldána
Češi jedí málo zvěřiny. Lesy jsou jí přitom plné a stavy některé zvěře je nutné značně regulovat. Pomoct spojit příjemné s užitečným by teď měl projekt z Lesa na stůl Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků.
Stačí si najít webové stránky projektu, na nich nejbližší místo a domluvit se s kontaktním lesníkem, jaký kus vám má ulovit. Za kilogram nejlevnějšího muflona zaplatíte dvacet korun, nejdražší srnčí stojí přes sto korun.
Kdo je oprávněný prodávat zvěřinu a jaké náležitosti musí maso splňovat?
„Když si koupíte balíček masa v supermarketu nebo obchodě, tak máte záruku, že to prošlo zvěřinovým závodem, kde je stálý veterinární dozor. Když si maso kupujete přímo od myslivce, mělo by mýt plombu a jinak je to podobné jako v řeznictví. Maso by mělo mít standardní vzhled a nemělo by zapáchat,“ vysvětluje Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.
Mohlo by vás zajímat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Programová shoda ANO s SPD? Už deset let jsme stejní, Babiš se k nám mezitím přiblížil, popisuje Fiala
-
‚Kompletní a totální příměří.‘ Trump oznámil, že se Izrael s Íránem dohodly na klidu zbraní
-
Írán reagoval velmi slabě, okomentoval Trump útok v Kataru. V zemi se nachází přes 60 Čechů
-
Silná bouřka vyvracela stromy. Hasiči evidují celkem 610 výjezdů po celém Česku, nadále zasahují