Na stůl českých domácností by se mohlo dostávat víc zvěřiny

15. říjen 2023 06:30

Největší audioportál na českém internetu

Srnčí s bramborovými špalíčky | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Projekt Z lesa na stůl zaujal Milana Soldána

Češi jedí málo zvěřiny. Lesy jsou jí přitom plné a stavy některé zvěře je nutné značně regulovat. Pomoct spojit příjemné s užitečným by teď měl projekt z Lesa na stůl Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků.

Stačí si najít webové stránky projektu, na nich nejbližší místo a domluvit se s kontaktním lesníkem, jaký kus vám má ulovit. Za kilogram nejlevnějšího muflona zaplatíte dvacet korun, nejdražší srnčí stojí přes sto korun.

Kdo je oprávněný prodávat zvěřinu a jaké náležitosti musí maso splňovat?

„Když si koupíte balíček masa v supermarketu nebo obchodě, tak máte záruku, že to prošlo zvěřinovým závodem, kde je stálý veterinární dozor. Když si maso kupujete přímo od myslivce, mělo by mýt plombu a jinak je to podobné jako v řeznictví. Maso by mělo mít standardní vzhled a nemělo by zapáchat,“ vysvětluje Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy.

autor: Milan Soldán

Mohlo by vás zajímat