Na spojnici mezi Brnem a Svitavami přibudou radary. Na neukázněné řidiče si stěžují v Lažanech

28. červen 2024 05:30

Jenom zlomek řidičů dodržuje při průjezdu obcí Lažany na frekventovaném tahu mezi Brnem a Svitavami povolenou padesátku. Ukázalo to kontrolní měření. Po letech se přiblížilo řešení – na průtahu bude úsekové měření. To má zklidnit dopravu. Stejně jako radary, které stojí už několik měsíců o kus dál u Kuřimi.

Úsekové měření by mohlo začít fungovat do konce roku, alespoň to předpokládá vedení Lažan a Blanska, se kterým se na jejich instalaci vedení obce dohodlo. A právě díky spolupráci s okresním městem nebude muset řešit malá obec žádnou složitou administrativu.

„Kdybychom si to chtěli dělat sami, tak bychom si museli zřídit policii, která bude zpracovávat přestupky, koupit systém, zaplatit si ty radary. Je to poměrně složité, nemáme ten aparát, museli bychom všechno zřídit, což by trvalo několik let,“ říká nezávislá starostka Lažan Jana Juncová.

Místní úřad se potýká s řidiči, kteří překračují rychlost roky. V minulosti se osvědčilo časté měření policie. Ale ta nemůže stát u silnice denně a dlouhodobé řešení to není.

(Ne)měření u Kuřimi a další radar

Čtěte také

Jak se osvědčilo nedaleké úsekové měření u Kuřimi? Zatím spíš psychologicky. Od té doby, co tam radary jsou, drtivá většina řidičů zpomaluje na sedmdesát kilometrů v hodině. To potvrzují i místní řidiči nebo úředníci. Fakticky ale ti, kteří rychlost překročí, pokutu nedostanou. Radary totiž ještě nejsou zkolaudované, takže úředníci pokuty posílat nemůžou. Kolaudaci zkomplikovalo to, že původně byly radary nainstalované na nevhodném místě a Ředitelství silnic a dálnic je muselo přesunout.

Plánují silničáři na vytížené silnici I/43 další radary? Jeden radar bude ještě kolem autobusové zastávky u Bořitova. Ale půjde o radar čistě informativní – řidičům ukáže, kolik zrovna jedou. Za překročení rychlosti v tomhle úseku ale pokutu nedostanou. Pokud budou řidiči dodržovat v téhle lokalitě rychlost, pomůže to chodcům, kteří míří na autobus nebo z něj vystoupili, bezpečně přejít. A řidiči zase snáz odbočí z Bořitova na hlavní tah mezi Brnem a Svitavami.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související