Na severovýchodě Vysočiny skončí letitý provozovatel pojízdné prodejny

27. říjen 2018 06:00

Provozovatel pojízdné prodejny na Havlíčkobrodsku Zbyněk Mrkvička oznámil obcím, že letos se zásobováním skončí a odejde do důchodu.

S pojízdnou prodejnou jezdí od konce 80. let, objíždí šest desítek vesnic. Zákazníků ale postupem doby hodně ubylo. Mrkvička sdělil, že hledat nové vesnice už nemá energii, i když si myslí, že jich kvůli mizení vesnických obchůdků může přibývat. Rád by našel zájemce, který by po něm službu převzal. Podle starostů už se lidé ozývají, že jim bude prodejna chybět.

„Prodejna nám zásobuje místní části a to odpadne. To je škoda,“ řekl starosta Libice nad Doubravou Václav Venhauer. Prodejna tam zajížděla do tří vsí, samospráva jí přispívala na provoz. Venhauer předpokládá, že o zajištění podobné formy služby se budou bavit starostové ve Svazku obcí Podoubraví, který má 28 členů.

Prodejna jezdí i do osad kolem nedaleké Malče. Využívalo ji asi jen pár starších lidí, odhadl starosta Karel Musílek. Pokračování prodejny by i tak uvítal, obec by na ni podle něj dál přispívala. Nikdo jiný se zatím nenabídl. Starosta si umí představit, že by občas potřebné vsi s podporou samospráv objel nějaký provozovatel kamenného obchodu.

Zaměstnanec Jednoty

Mrkvička začal jezdit s pojízdnou prodejnou ještě jako zaměstnanec Jednoty. V roce 1991 prodejnu odkoupil a začal podnikat soukromě. „Dařilo se mi, postupně ale začalo ubývat zákazníků,“ zavzpomínal. Auta pak začal měnit z velkých na menší, musel propustit zaměstnance. „Poslední dobou už jezdím, také s vidinou důchodu, už jen ze setrvačnosti,“ uvedl. Za jeden z důvodů, proč nechce pokračovat, označil i přístup státní správy k malým živnostníkům. Pomáhají mu naopak obce.

Prodejna zajíždí i do dvou místních částí Ždírce nad Doubravou. „Zjišťujeme, jaký to bude problém. Zrovna v pátek jsme byli na schůzi osadního výboru v Údavech, tam jsme to řešili,“ řekl ždírecký místostarosta Bohumír Nikl. Občas do vsí jezdí specializovaní prodejci, například pekařství. Město se pokusí zjistit, zda by nemohli sortiment rozšířit.

Pojízdnou prodejnu se smíšeným zbožím na Jihlavsku provozuje Jaroslav Hrůza, vesnice objíždí asi 15 let. Většina tamních obyvatel podle něj ale pracuje ve městě, kde si i nakoupí. „Mě se týká ta hrstka lidí, kteří se nikam nedostanou,“ řekl. Kromě zboží se musí starat i o auto, další starost mu přibyla s elektronickou evidencí tržeb. S podnikáním přesto končit nebude.

zdroj: ČTK
Spustit audio