Na mytí oken používejte stěrku. Existuje i stěrka s vysavačem vody

10. duben 2017
Dobré odpoledne

Velikonoce už klepou na dveře a v mnoha domácnostech začíná panika kvůli nestíhání jarního úklidu. Pár rad přinesla do Poradny Regionu Zuzana Marková z úklidové firmy SAJ.

„Začala bych tím, že bych umyla okna a pak všechny povrchy, jak to každého napadne nebo jak to má rád. Dále pak žaluzie, vyprat, záclony a pak vysát všechny kouty a komory,“ doporučuje Zuzana Marková.

Nejvíc práce s úklidem je v koupelně

Nejnáročnější je čištění spár mezi obložením a to jak na stěně, tak na zdi. Stejné je to ve sprchových koutech. Navíc v rodinném domku bývá často koupelen víc. Hodně práce je taky s čištěním žaluzií. Obzvlášť tam, kde se venku hodně práší, což je znát i na znečištění oken. Nejvíce špinavé žaluzie pak bývají v kuchyni, kde jsou často i mastné. Nezbyde vám nic jiného, než každou lamelu očistit zvlášť.

Náročné na úklid je francouzské okno

Už samotná okna jsou náročná na úklid. Ale francouzské okno má více záhybů a taky se častěji drží nečistoty přímo na podlaze. Zajímavým pomocníkem může být automatický vysavač, který sám jezdí po bytě a vysává. Dokonce už existují i varianty, které i vytírají. Ovšem do záhybů francouzských oken se nedostanou.

Mytí oken může být celkem snadné, pokud máte vhodné náčiní

Ideální je mít stěrku a suché hadry. Na mytí oken můžete použít jar nebo i ocet. Okno nejdřív mechanicky vyčistíte mokrým hadrem a namočeným v saponátu nebo v octové vodě. Potom okna střete kvalitní stěrkou a před dalším použitím hrany setřete suchým hadrem. Pak máte čisté okno, kde nejsou čmouhy.

Spustit audio