Na louce nad Počátkami stojí český Stonehenge. Láká k meditaci

2. říjen 2015
Česko – země neznámá

Poblíž města Počátky na Vysočině teče pramen svaté Kateřiny, kam si místní chodí pro vodu. Cesta je atraktivní i díky naučné stezce, která vás k pramenu dovede skrz český Stonehenge. Vyzkoušet si proto můžete také meditaci po vzoru staroanglických druidů.

Stará pověst hovoří o dvou nemocných dcerách Kryštofa z Léskovce. Otec prosil Boha o záchranu svých dětí a ten ho vyslyšel. Protože dcery Kateřina a Markétka pily vodu z lesních pramenů, nechal Kryštof nad jedním z nich postavit kapličku sv. Kateřiny. Časem vedle studánky vyrostla ozdravovna. Dnes je tu moderní wellness Resort Svaté Kateřiny, jehož majitelé se starají i o okolí a nebrání turistům jím procházet. Proto tu také mohla vzniknout úžasná relaxační stezka.

Naučná stezka s názvem K pramenům Počátek a okolí začíná u sokolovny v Počátkách. K prameni sv. Kateřiny je to asi tři kilometry. Kostel sv. Kateřiny stojí nadohled a krásnou alejí se po turistické značce dostanete na louku ke kamennému kruhu druidů.

Kostelík sv. Kateřiny

„To je teď unikát v České republice. Je to uměle vytvořený český Stonehenge. Je to mystické místo, které má energii,“ říká vedoucí infocentra v Počátkách Ludmila Marková. Kruh má obvod sto osm metrů a tvoří ho třicet tři kamenů. Středový kámen leží na rozvodí Severního a Černého moře v nadmořské výšce 717 metrů nad mořem.

Od kamenného kruhu pokračuje naučná stezka k prameni řeky Jihlavy u obce Jihlávka. Tento úsek je delší a je možné ho vynechat, pokud si chcete udělat jen nenáročnou procházku s dětmi. Potom je možné jít k pramenům svaté Markéty a svatého Vojtěcha.

U těchto lesních pramenů se ale vody nenapijete. Je totiž stažená do trubek a pijí ji lidé v Počátkách. To ale neznamená, že to nejsou krásná místa, kde stojí za to se zastavit. Nad sv. Markétou stojí kaplička, nad sv. Vojtěchem altánek. U obou najdete i lavičku k posezení.

Spustit audio