Na letním táboře se pobavíte v jakémkoli věku

18. květen 2015
Dobré odpoledne

Táborové pobyty zaměřené na seniory pořádají ve westernovém městečku Šikland už třetím rokem. „Mysleli jsme na to, že seniorů je v populaci čím dál více, do budoucna to je velmi silná skupina, takže jsme pro ně chtěli připravit program,“ vzpomíná Lenka Zvěřinová na začátky letních táborů.

Seniory na táboře místo táborového vedoucího provází animátor. „Ten je s nimi celý týden, všechno zařídí: ubytování, jídlo, cesty po výletech a neustále se o ně stará. Senioři nemají žádné starosti. Každá běžná dovolená je spojená se stresem z toho, že si ji člověk musí naplánovat a zorganizovat, což tady odpadá,“ říká Lenka Zvěřinová. Program tohoto tábora je složených z nejrůznějších aktivit, ale současně i z odpočinku a klidu. „Takže místo nařízeného odpoledního klidu na dětském táboře si mohou senioři zajít například na masáž.“

Náplň tábora je z velké části westernová, ale zažít se dají i další věc. „Pořádají se i výlety do okolí. Seniory to zajímá, rádi jezdí na nová místa. Kromě toho se dají se půjčit dobové kostýmy, což mají senioři asi nejraději, zvlášť dámy se rády procházejí v dlouhých róbách a užívají si to. Dále se všichni naučí lasovat, tedy trikové lasování od profesionála, učíme rýžování zlata a podobně,“ popisuje Lenka Zvěřinová.

Senioři mohou vzít i vnoučata

Tábory jsou vždy od neděle do neděle, a to v průběhu celých letních prázdnin. Na kterýkoliv turnus je možné vzít také vnoučata. Pak je podle organizátorky tohoto tábora Lenky Zvěřinové tomu přizpůsoben i program: „Ta náplň je podobná, některé aktivity jsou stejné, ale když jdou senioři třeba na masáž, tak si děti převezme animátor a má pro ně připraveny volnočasové aktivity, aby se nenudily. Babičky a dědečci by mohli být z neustálé péče o děti unavení a toto jim ulehčí.“

Lenka Zvěřinová

Ze sociálního hlediska je letní tábor pro seniory velmi přínosný. „Měli jsme tam paní, která měla 80 let a byla naprosto úžasná, ráno svolávala rozcvičku, honila svoje vrstevníky, ať také cvičí, jezdila na čtvřkolkách, bylo vidět, že i v těchto letech se dá žít aktivně a ničeho se nebát,“ chválí seniory Lenka Zvěřinová.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.