Na kraji Ostravy roste dům ze Slámy. Podle jeho majitele odolá ohni déle než jiné domy

25. únor 2014
Česko – země neznámá

Petr Tomeš, architekt z Ostravy-Výškovic, se pustil do stavby domku ze slámy. Podobné stavby jsou známé už od starověku, nové stavební poznatky a technologie, život propojený s přírodou však přispívá k tomu, že se někteří lidé k takovému způsobu ekovýstavby vrací.

Dům je částečně zděný a částečně ze slámy. Hrázděná stavba, tedy dřevěná konstrukce, je zárukou pevnosti stěn, jejichž výplní jsou balíky slámy. Petr Tomeš si je objednal od zemědělce přímo z pole v rozměrech, na jaké jsme byli kdysi zvyklí.

Venkovní i vnitřní postřik a následně omítka slámových stěn jsou z jílové hlíny smíchané s řezankou. To, že jílová omítka přežije silné podzimní nebo jarní deště, zaručuje částečně velký převis krovu střechy a navíc venkovní nátěr fermeží.

Řeknete si: dům ze slámy, to potom stačí jiskra nebo zápalka a všechno lehne popelem. Možná vás ale překvapí, že takový materiál uzavřený v jílové omítce hoří, na rozdíl od dřevěných a cihlových staveb, velmi pomalu.

Hliněná omítka

Izolační schopnost slámové stěny je také výrazně větší než u běžných stavebních materiálů a i při vysoké vlhkosti má vlastnosti jakoby byl dům obložen polystyrenovými deskami o tloušťce dvacet centimetrů. To alespoň tvrdí architekt Petr Tomeš, který se do stavby domku ze slámy pustil v prostoru malé osady Hůra v Ostravě Výškovicích. Stavbu tam najdete na Drůbeží ulici, přímo u sloupu s čapím hnízdem.


Zvětšit mapu

autor: Artur Kubica
Spustit audio