Na kefírovou pavučinkovou buchtu od Simony Prokešové stačí pár základních surovin. A je bez cukru

Recept, na který vám stačí pár základních surovin. Vláčná kefírová buchta s efektem pavučiny vás zasytí. Je vláčná, až mokrá, s výraznou chutí kakaa. Díky medu je také zdravá. Pekla Simona Prokešová z Jihlavy.

Na kefírovou pavučinkovou buchtu od Simony Prokešové stačí pár základních surovin. A je bez cukru

Ingredience
  • Na světlé těsto:
  • 250 gramů hladké mouky (může být i špaldová)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 500 ml kefíru
  • 150 ml oleje
  • pár kapek vanilkového aroma
  • 4 lžíce medu
  • 1 vejce
  •  
  • Na tmavé těsto:
  • 250 gramů hladké mouky (může být i špaldová)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 500 ml kefíru
  • 150 ml oleje
  • pár kapek vanilkového aroma
  • 4 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 4 lžíce kvalitního kakaa

Postup

Do mísy dáme suroviny na světlé těsto a promícháme. Konzistence je řidší – jako na lívancové těsto.

Tip: Pro ještě hladší těsto můžeme vymíchat ručním šlehačem

Do druhé mísy dáme suroviny na tmavé těsto kromě kakaa a promícháme stejným způsobem. Kakao zapracujeme až na závěr.

Začneme vrstvit na plech vyložený pečicím papírem. Naběračkou nabereme dvě dávky světlého těsta a nalijeme je do středu plechu. Poté nabereme dvě naběračky tmavého těsta a nalijeme zase znovu na střed plechu. Tím se světlé těsto pod tíhou tmavého rozlije do stran. Postup opakujeme. Vždy začínáme od středu, tlakem se těsto rozlévá dále a vytváří jakési kružnice.

Uprostřed necháme kolečko tmavého těsta jako střed pavučiny.

Pavučinu uděláme pomocí špejle. Od středu zlehka děláme tahy špejlí po povrchu až ke kraji plechu. Jako bychom vyplétali kolo.

Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme zhruba 20 minut.

Simona Prokešová

Tuto kefírovou buchtu peče už dlouho. Její maminka recept našla na internetu a moc jim zachutnala. Od té doby ji pečou. Simona, jako zástupce mladší generace, měla recept napsaný v mobilu.

Buchtu lze podávat s neslazeným bílým jogurtem, šlehačkou, zmrzlinou nebo vanilkovou omáčkou. Fantazii se meze nekladou.

Simona Prokešová a Patrik Rozehnal