Na jídelních lístcích nově najdete 14 základních alergenů, ale ty vaše tam být nemusí

5. leden 2015
Dobré odpoledne

V polovině minulého století se začaly do potravin přidávat aditiva a v návaznosti na to se ve vyšším množství vyskytly mezi lidmi alergie. „Tři až pět procent dospělé populace trpí nějakou potravinovou alergií,“ potvrzuje nutriční terapeutka Jitka Turňová. Evropská unie v reakci na to vytvořila soupis základních alergenních potravin, kterých je 14.

„Od prosince loňského roku platí plošné nařízení, že se musí všechny tyto alergeny zveřejnit všude tam, kde se podává jídlo,“ uvádí Jitka Turňová. U každého pokrmu by mělo být uvedeno, pokud obsahuje nějaký alergen, který to je. Nutriční terapeutka dodává, že způsob, jakým se alergeny v jednotlivých podnicích označí, už je ale individuální.

Nařízení se vztahuje na nebalené potraviny, tedy platí nejen pro restaurace, ale i prodejny lahůdkářství, pro školy, jesle nebo nemocnice. „V nemocnicích je to něco trošku jiného, tady už jde o uzavřený provoz. Stravu ordinuje lékař, povinností nutričních terapeutů v nemocnici je informovat na požádání, to znamená, že seznam alergenů dostane každý pacient, pokud si ho vyžádá.“

Těchto základních alergenů je celkem 14 - lepek, korýši, měkkýši, ryby, mléko, vejce, arašídy, sójové boby, oxid siřičitý, skořápkové plody, celer, hořčice a vlčí bob. „Výjimka existuje tam, kde je název alergenu obsažen přímo v názvu výrobku, tam už se nemusí zvlášť uvádět. Například u mléčné rýže není nutné psát, že obsahuje alergen mléko,“ upozorňuje Jitka Turňová.

Seznam však platí pro celou Evropskou unii, takže ne všechny tyto potraviny u nás alergie způsobují, nebo se u nás konzumují jen v minimálním množství. Podle nutriční terapeutky jsou u nás naopak známy alergie na potraviny, které na tomto seznamu uvedeny nejsou, například rajčata, jahody, citrusové plody nebo med.

Některé restaurace toto nařízení špatně chápou a uveřejňují na svém jídelním lístku, že všechny jejich pokrmy obsahují všechny alergeny. „Cílem je ovšem populaci chránit, takže by alergeny měly skutečně být rozepsány konkrétně. Je důležité to brát trošku zodpovědně,“ myslí si Jitka Turňová.

Chat s Jitkou Turňovou

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.