Na cestách s Petrem Voldánem! Čarovné Bulharsko, to zdaleka není jen blankytné moře a Zlaté písky

20. květen 2024

V pořadu Na cestách se tentokrát trochu otočily role a byl jsem v pozici zpovídaného cestovatele. Můj skvělý partner v projektu, slovesný dramaturg Jaroslav Pokorný se se mnou spojil z Hradce Králové, zatímco já jsem byl prakticky na počátku cesty po Bulharsku. Právě tam jsme s týmem České televize Ostrava natáčeli další sérii televizních cestopisných fejetonů Postřehy odjinud. 

A jak shrnout krátce motto tohoto netradičního rozhlasového cestovaní na lince Hradec Králové - Varna? Bulharsko, to zdaleka není jen moře. Kam se tedy společně vydáme? Slyšeli jste na rozhlasových vlnách a já vám teď jen maličko napovím.

Z vesnice letovisko a další pobřežní perly

Bulharsko sice opravdu není jen moře, ale málo platné, s plážemi a vlnící se hladinou ho má u nás spojené většina lidí. A tak si povíme také o některých letoviscích, která jsou už znovu častým cílem našich turistů.

Ale i další Evropané míří nejen do okolí Varny, původně rybářské vesnice. Lákají i Zlaté písky nebo Neseber.

České - a hodně východočeské - stopy v Bulharsku

Možná to málo kdo z vás tuší, ale jak vám připomenu z Varny v rozhovoru s Jaroslavem Pokorným, stopy Čechů v Bulharsku jsou velice výrazné a navíc početné. A co je pro nás v regionu myslím překvapivé, spousta z nich je spojena s regionem východních Čech.

Bulharské marteničky

Bratři Škorpilové - Karel a Hermann, rodáci z Vysokého Mýta - se zapsali do historie bulharské archeologie. Karel je mimo jiné za objevnými vykopávkami v prvním bulharském hlavním městě, kterým byla Pliska. Vděčnost a ocenění přínosu bratrů z Vysokého Mýta pro historii Bulharska pak významně dokumentuje pojmenování přímořské vesnice asi 50 km na jih od Varny. “Škorpilovci” je název nejen malé obce, ale i pláže u Černého moře.

Prvním ředitelem bulharského Národního archeologického muzea v Sofii byl v letech 1892 - 1910 Václav Dobruský, rodák z Heřmanova Městce. Ale asi nejvýše to “dotáhl” v Bulharsku historik Konstantin Jireček, který byl dokonce ministrem národní osvěty.

A třeba rodina Prošků byla u stavby nejmodernějšího pivovaru v Sofii. Jmenoval se “Prošek”, ale podpis Jiřího a Theodora Proškových je třeba i pod stavbou dvou mostů v Sofii. Lví i Orlí most stále slouží.

Pivo Zagorka, Spartakus a pyramidy

Při rozhlasovém cestování Bulharskem vám odhalím i tajemství piva s názvem, který se zdá být také spojen s námi. Ale když si dáte v Bulharsku “Zagorku”, znamená to, že je to pivo z města Stará Zagora. Nikoli tedy mok, odkazující snad na naši zpěvačku Hanu Zagorovou, jak by se mohlo zdát.

S Petrem Voldánem cestujeme po Bulharsku - Kamenný les u Varny

Podíváme se ale také po stopách otroka a legendárního gladiátora. Spartakus se měl narodit právě na území dnešního Bulharska. Navíc nedaleko dalšího lákadla - Melnických pyramid. Ty ovšem nejsou dílem člověka, ale přírody…

Jogurt, město humoru a Údolí růží

Témat na cesty, kromě moře, nabízí Bulharsko skutečně nepřeberně. A tak už jen telegraficky, o čem také v rozhovoru mezi Hradce Králové a Varnou uslyšíte.

Čtěte také

Dovíte se o unikátních bulharských jogurtech, o tom, odkud je vlastně “Šopský salát”, že hlavním městem humoru nejen Bulharska je Gabrovo i jak vypadá proslulé Údolí růží, ze kterého proudí na vývoz 70 procent světové produkce éterického růžového oleje. A povím vám, kam se vydat za pohanským rituálem tance “nestinářů” na rozžhaveném dřevěném uhlí.

Stačí si jen naladit z archivu pořadu nahrávku, kterou jsme v premiéře vysílali 20. května na stanicích Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související