Mongol bez koně je jako pták bez křídel. Na cestách s Petrem Voldánem objevujeme exotické Mongolsko

30. září 2024

Jak už je zvykem, patří pořad “Na cestách” o posledním pondělí v měsíci našemu společnému putování s mým cestovním kufříkem. A objevovat tentokrát budeme daleké Mongolsko. Pozvu vás na pár míst a za zajímavostmi země, která je zatím stále poněkud na okraji zájmu masových výprav turistů. 

I když milovníci exotiky a hlavně nádherné přírody a autentického prostředí života místních obyvatel už Mongolsko mají v seznamu destnací, které takové nároky splňují.

Nápovědou některých témat nejnovějšího vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” je třeba fotografie obsahu mého cestovatelského kufříku ze zářijové veřejné nahrávky v Kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Dnes mezi velmocemi, dříve nedozírná říše

Mongolsko, které je dnes mezi Ruskem a Čínou bývalo kdysi územím, jehož rozlohu si skoro neumíme představit.

Čtěte také

Na sto milionů obyvatel ve 13. a 14. století obývalo prostor od Žlutého moře až po východní Evropu. Říše, kterou taženími a výboji vybudoval vládce Čingischán.

V současnosti patří, hustotou osídlení jen dvou obyvatel na kilometr čtverečný, Mongolsko (dvacetkrát větší než ČR) k nejméně zalidněným zemím světa.

Víc koní než lidí

Co bylo jedním z mých nejsilnějších zážitků z cesty do Mongolska, to byla setkání se stády divokých koní.

Čtěte také

Prohání se jich úchvatnou přírodou země údajně víc než 3 miliony a tak je tu vlastně víc koní než lidí. A vidět nádherná zvířata s vlajícím hřívami uhánět tryskem po rozlehlých pláních, to je tak úžasný obraz, že se asi nebudete divit pozornosti, kterou právě divokým koním v pořadu věnuji.

Nehledě na to, že například vidět koně Převalského, které vracíme v Mongolsku do volné přírody, se mi nepoštěstilo. Nedivím se rčení “Mongol bez koně je jako pták bez křídel”.

Čingischán všude

Je pochopitelné, že na nejznámějšího z Mongolů jsou i dnes lidé asijské země náležitě hrdí.

Čtěte také

A tak ho “potkáte” prakticky na každém kroku. Jako důkaz obsahoval můj cestovní kufřík suvenýr v podobě “Vodky Čingischán”, která je unikátní svým obalem. Lahvička je uložena v pouzdře ze zušlechtěné dobytčí kůže.

Nejen v hlavním městě Mongolska, ale i na spoustě dalších míst ale narazíte na Čingischána v podobě bezpočtu soch - vládce sedící, stojící, jak chcete. Povím vám také o setkání s filmaři, kteří připravovali další z mnoha verzí snímků o nejvýraznější postavě mongolských dějin. I když právě tento film podle mých informací nakonec dokončen nebyl.

Jurty a mohyly

Jurta, to je typické obydlí pro kočovné obyvatele asijských zemí. V Mongolsku se jim říká i ger, ale hlavní znaky těchto příbytků jsou prakticky shodné. Povětrnostním vlivům odolné, ale zároveň snadno rozebíratelné a přemístitelné obydlí má svoje kouzlo.

Čtěte také

Nejen to - i pravidla pro užívání prostoru pro celou rodinu. Některé zajímavosti vám přiblížím, jak jurta vypadá a jaké může přinést i moderní překvapení pro cestovatele z Evropy, to ukazují i fotografie.

Tak jako dokumentují neobvyklost mohyl, zvaných “Ovoo”. Najdete je v Mongolsku na významných místech - na křižovatkách, na rozcestích nebo návrších. Z kamenů, kdysi z kostí zvířat, zdobené především modrými proužky látky.

Jaký měly účel, jak vás ovlivní dnes při cestách Mongolskem, co se u mohyl má a co nesmí, i to jsou témata z pořadu, ve kterém vám představuji některé zajímavosti Mongolska.

Mléko, maso a čaj s tukem

O gastronomii hlavně dalekých a exotických zemí je pokaždé zájem a tak ji nevynecháme ani při putování Mongolskem na rozhlasových vlnách.

Povím vám o úskalích kuchyně, založené na mléce a masu, o hodně nezvyklém čaji s tukem a dalších zvláštnostech.

Český chléb i neobvyklé šachy

Všechny zážitky z cesty do Mongolska se do necelé hodinky rozhlasového cestování nevejdou.

Čtěte také

Ale na pár českých stop (včetně chleba) i třeba na šachové umění mých hostitelů v asijské zemi i jiné zajímavosti jsem si čas našel.

Šachová hra s kovovými figurkami národní symboliky Mongolska a šachovnicí ze zvířecí plsti budila zájmem i účastníků veřejné nahrávky pořadu “Na cestách” v Kavárně Muzea východních Čech.

Záznam uslyšíte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové i Českého rozhlasu Pardubice jako obvykle po 18. hodině nebo si ho pusťte z audio archivu pořadu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související