Na brambořík jako vyznání lásky zapomeňte, podle květomluvy jím říkáte, že končíte

14. únor 2024

Květomluva neboli floriografie je jazyk květin. Počátek má v 18. století, kdy jistá Lady Mary Wortley Montagu posílala zprávy z orientu formu květin v obálkách.

Později, ve viktoriánské době, kdy se ženy s muži sami spolu bavit nemohli, tak se vymyslel jazyk květin. Muži tak pomocí květin předávali ženám tajné zprávy. „A nebyly to zprávy úplně cudné,“ usmívá se floristka Barbora Vachna Konečná.

Floristka Barbora Vachna Konečná

V květomluvě se používala kytice, která byla složena z více květů. A tím se dával celý význam vzkazu. Ale nic se neděje, ani když vyberete kytici v jedné barvě.

Růže je nejoblíbenější a to nejenom na Valentýna. Muži je kupují jako výraz lásky. Ty červené značí hlubokou lásku, bílé jsou poděkováním za nové začátky, můžete se jí ale také omluvit, růžové značí radost.

Několik posledních let nakupují lidé na Valentýna jarní květiny. „Červený tulipán je hluboká láska a oddanost, žlutá je symbol šťastného úsměvu a radosti. Takže je to neutrální, toho bych se vůbec nebála,“ vysvětluje Barbora Vachna Konečná.

Květinu můžete darovat i v květináči. Bramboříku se ale raději vyhněte. „Na ten pozor, určitě bych ho nedávala jako důkaz lásky na Valentýna, protože jeho vzkaz je končím,“ dodává.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio