Muzea měla dva týdne otevřeno, teď musí znovu zavřít. Stejné to je s galeriemi

16. prosinec 2020 05:50

Kultura na Vánoce nebude. Vláda od pátku totiž zavře galerie i muzea. Po čtrnácti dnech tak opět zakryjí připravené expozice a budou čekat na další rozvolnění.

Česká republika se v pátek podle rozhodnutí vlády přesune do 4. stupně protiepidemického systému PES. Po čtrnácti dnech se tak mimo jiné znovu zavřou galerie a muzea po celé zemi. A to i přesto, že třeba v Jihlavě nebyl zájem ze strany návštěvníků velký a davy se na prohlídky expozic zrovna nehrnuly.

Dům Gustava Mahlera

Z reproduktorů v domě Gustava Mahlera zní komentář k expozici slavného skladatele a doprovází ho i smutná hudba, která jako by dokreslovala atmosféru v prázdné kulturní památce, která má od pátku opět zavřít.

„Samozřejmě nadšení vůbec nejsme, protože za aktivitami domu Gustava Mahlera stojí velké úsilí, kus práce. A pokud nemáte návštěvníky, nemáte komu tuhle práci prezentovat, tak vás to hodně mrzí,“ vysvětluje Jana Součková, která se o Mahlerovu expozici stará.

Podle ní je navíc momentální zájem o kulturu nízký. Lidé prý totiž často ani nevědí, že muzea a galerie mohly před čtrnácti dny otevřít. „Lidé se snaží zorientovat v těch opatřeních. Dotazují se, píšou nám, jestli mohou přijet, za jakých opatření, zda je pustíme.“

Muzeum Vysočina Jihlava

Nižší zájem ze strany návštěvníků eviduje také Muzeum Vysočiny Jihlava. V předvánočním období přitom v minulosti lidé do muzea chodili, říká zástupkyně ředitele Ludmila Moržolová: „Právě ten adventní čas pro nás byl pro nás vždycky časem, že lidé chodili. Ale vzhledem k tomu, že v tomhle tom adventu letošním, je to složitější, protože jsme vánoční výstavy ani nerozjížděli, takže jsme zůstali bez vánočního standartního programu. Těch lidí chodilo určitě míň než obvykle.“

I přes nízkou návštěvnost, která přináší minimum kontaktu mezi lidmi, musí muzea a galerie kvůli vládním nařízením zavřít. A to znamená, že od příštího týdne se kultura opět přesune především do online prostoru.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související