Monkey Race Skuhrov - závod pro všechny co si to chtějí zkusit

7. červen 2018

„Tenhle závod je specifický, běhá se v přírodě, krajině v komplexech, kde jsou i přírodní překážky,“ vysvětluje zakladatel závodů Lukáš Blažek. Zdoláváte překážky, ručkujete, taháte břemena, plazíte se v bahně, jen abyste doběhli do cíle na sto procent unavení. A na konci vás pohltí obrovská euforie z toho, že jste překonali sami sebe.

Když se člověk zamiluje

„Potkal jsem jednu krásnou slečnu, inteligentní, prostě sportovní typ. Když o tom tam přemýšlím, tak vím, proč nám to nevyšlo,“ vysvětluje s úsměvem Lukáš Blažek. Právě ona totiž běhala překážkové závody, jako je například Gladiator race. „Jak jsem byl v euforii, tak jsem jí řekl: Já poběžím s tebou,“ přiznává.

Je sice pravda, že během toho lehce vztah s onou slečnou ochabl, ale o to větší byla touha závod absolvovat. „Když už jsem začal tohle to dělat, tak prostě musím na ten závod jít a předvést to nejlepší, nehledě na to, že jsem doufal, že tam bude, uvidí mě a bude to fajn.“

Když přijel na závod, tak zjistil, že ona tam není. Přesto všechno závod zvládnul a zrodila se láska nová. „Je to neuvěřitelný zážitek doběhnout do toho cíle, splnit si ten cíl. Doběhnout unavenej, špinavej, ale šťastnej, že jsem to dokázal,“ popisuje pocity.

Tenhle zážitek se rozhodl předat i těm, co má tolik rád. Například jeho bratr dostal k narozeninám registraci do dalšího závodu tohoto druhu. Reakce bratra na sebe nenechala dlouho čekat: „Co tam budu dělat, jsem starej, nemám fyzičku, to nezvládnu, prostě nepojedu.“ Na závody jel na konec Lukáš i se svým bratrem, který měl v samotný den závodu velké nervy, že je to opravdu těžký závod a že to nezvládne.

Překvapení pro Lukáše přišlo asi o týden později, kdy se mu starší bratr svěřil, že by s ním rád běžel i další rok, ale klidně celý seriál závodu. „V celém závodu překonáváte sami sebe, jdete všichni na maximu,“ doplňuje. Tohle Lukáše Blažka natolik potěšilo a rozhodl se udělat závod pro ty, kteří se bojí náročnosti i drahého startovného.

Organizační tým závodu

Od listopadu začal uvažovat o realizaci závodu, prvně si mapoval trasu a připravoval rozpočet. Na přelomu ledna a února svojí myšlenku sdělil veliteli místních hasičů ve Skuhrově, který ho v nápadu podpořil. Stejně nadšeně přijal nápad i starosta obce. Díky společné spolupráci proběhla i finanční podpora závodu a výběr trati.

Hlavní organizační tým tvoří 12 lidí. Během samotného závodu jich ale bude zapotřebí padesát včetně dozoru u překážek a zdravotníků.

Monkey Race Skuhrov

Zpočátku se snažili do názvu zakomponovat název obce Skuhrov.  První vlaštovka v podobě nápadu přišla od jednoho z Lukášových kamarádů. „Jedna taková varianta byla Skuhrovský traťový borec, což kamarád přednes, ale doplňil to s tím, že zkratka STB není úplně ideální.“ Další variantou byla překážková dráha ve škole, jinak řečena také opičí, díky tomu vznikl název Monkey Race Skuhrov.

Letošní Monkey Race Skuhrov se poběží v sobotu 16. června od 14 hodin. Do závodu se mohou zapojit závodnici a závodnice starší 18 let. Kromě závodů vás na místě čeká i zajímavý doprovodný program pro celou rodinu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.