Moje loď je jako nejlepší milenka, nikdy mě nezklamala, říká cestovatel Miroslav Račan

15. srpen 2023

Zatímco většina z nás jezdí na dovolenou k moři, Miroslav Račan ji tráví na Vysočině. V posledních letech totiž procestoval Grónsko, Karibik i kdysi obávanou severozápadní cestou kolem Kanady.

Miroslav Račan už viděl desítky koutů planety a navštívil 101 zemí. Od roku 2006 je s nějakými přestávkami prakticky na cestách. „Adrenalin je to pořád a neustále mě to baví, protože říkám svět je krásný a je škoda ho nepoznat,“ usmívá se cestovatel.

Miroslav Račan, cestovatel

„A když mám možnost prostě poznávat země, cestovat, tak to využívám a chci využívat dál, protože já neznám nic krásnějšího, než dojet do nějaké nové země a tam poznávat lidi, poznávat přírodu, poznávat historii a všecko, co to přináší,“ dodává mořeplavec.

Plachetnice pojmenovaná Sněhurka momentálně kotví v Polynésii. Loď si cestovatel zkonstruoval před 17 lety svépomocí.

„Řekl bych, že je stále ve výborné kondici, protože za prvé ten trup je postavený z hliníku. Já jsem kdysi četl, že když hodíte plechovku od piva do moře, tak poločas rozkladu je asi 50 let. A je to plíšek slabý tři milimetry a Sněhurka je postavená z plechu 8 milimetrů, takže ta loď musí vydržet stovky let, bych řekl. Takže jako samotný trup je netknutý, ale samozřejmě je tam spotřební materiál, který se musí vyměňovat - plachty a takové věci,“ vysvětluje.

Podle čeho si dělá Miroslav Račan plán cesty a neomrzelo ho už cestování? Poslechněte si celý rozhovor.

Cesty Miroslava Račana můžete sledovat na jeho webu.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio