Místo leteckého majáku stojí na Ždársku rozhledna Rosička. Je přístupná celoročně

17. únor 2017
Česko – země neznámá

Červenobílý stožár rozhledny Rosička se tyčí nad krajinou Vysočiny na Žďársku teprve od roku 2001. Obce Sázava, Nížkov a Rosička chtěly společně postavit rozhlednu na místě, kde mezi světovými válkami stával maják letecké navigace.

Maják byl během druhé světové války stržen kvůli silné korozi. Na jeho místě sloužila pak turistům dřevěná triangulační věž, která díky vyhlídkové plošině sloužila zároveň jako rozhledna. V poválečných dobách býval kopec Rosička oblíbeným výletním místem, kde se konaly i taneční zábavy a turistické srazy.

Zdejší obce chtěly proto na tuto tradici navázat, a tak se spojily s mobilním operátorem, který pokryl náklady na stavbu věže. Dva široké tubusy byly nejprve přístupné po vnitřním žebříku až na vyhlídkovou plošinu, odkud se dalo poprvé rozhlédnout v srpnu 2001.

Od té doby se na kopci každý srpen koná taneční country bál, který pořádají místní Sbory dobrovolných hasičů. „Taneční parket bývá v těchto místech,“ ukazuje starosta Sázavy František Ledvinka na prostranství mezi vchodem a prodejním stánkem, který je otevřený pouze v létě. „A kapela má své místo támhle hned u lesa, na vyvýšeném pódiu,“ dodává.

Na rozhlednu lze vystoupat celoročně, branka oplocení je otevřená. Nahoru vede 140 kovových schodů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 24 metrů nad zemí. Věž je však ještě vyšší. „Tři části nesou satelitní talíře a vysílače pro mobilní operátory,“ vysvětluje František Ledvinka. I když se stožár lehce chvěje, měl by odolat větru o síle až 200 kilometrů v hodině.

Krásný rozhled je na všechny strany

Nejblíže mají rozhlednu obyvatelé obce Rosičky, jen necelý půl kilometr. Od obecního úřadu v Sázavě je rozhledna vzdálená tři a půl kilometru, ale přesto je historicky dáno, že leží na katastrálním území právě této obce. Odtud najdete cestu značenou až k samotné rozhledně. Pod lesíkem je navíc odstavné parkoviště.

Krásný rozhled je na všechny strany

„Je odtud všude krásně vidět,“ usmívá se starosta. „Ať ve směru na Velkou Losenici, a dále Přibyslav, tam je to jedna obec za druhou. Nebo na druhou stranu na Bohdalov nebo Nové Veselí. Za velmi jasného dne, kdy byla opravdu dobrá viditelnost, jsme jednou dohlédli až na Lipnici.“

Rozhledna Rosička je atraktivní i pro cyklisty, kteří se vydají po Posázavské cyklostezce. Ta vede v těsné blízkosti kopce a v létě se často stává, že cyklisté využijí vyhlídkové místo k přestávce. V létě je pod rozhlednou v prodeji občerstvení a upomínkové předměty. „Během léta přijde na rozhlednu více než 2 200 návštěvníků,“ uzavírá starosta Sázavy František Ledvinka.

autor: dak
Spustit audio