Mimořádné zastupitelstvo Jihlavy skončilo dřív, než začalo. Ve hře byla opět kanalizace

30. červenec 2019 06:10

Opozici v jihlavském zastupitelstvu nechala svolat mimořádné jednání. Snahou ČSSD, ANO, SPD a komunistů byl dialog o právních službách.

Statutární město Jihlava je v dlouhodobém sporu o vodohospodářský majetek a před pár týdny vedení magistrátu změnilo právníky, které ho zastupují u soudů. Na základě toho odstoupil náměstek primátorky Jaromír Kalina.

Opoziční zastupitelé chtěli zodpovědět několik otázek právě v souvislosti s vodohospodářským majetkem a náhlou změnou právního zastoupení města. „O tom bych byl ochoten se bavit po komunálních volbách. Nikdo se ale o to nezajímal,“ řekl před zasedáním exprimátor Rudolf Chloupek (ČSSD).

Opozice

Zastupitelé ČSSD, hnutí ANO, SPD a komunisté svolali ono mimořádné jednání. Chtěli řešit mimo jiné personální obsazení magistrátu po rezignaci lidovce Kaliny. „Je to na škodu. Právní kancelář, která přijde jako nová, to bude minimálně půl roku studovat,“ nechal se slyšet Rudolf Chloupek.

Aby mohlo zastupitelstvo hlasovat o zrušení rozhodnutí magistrátní rady – právě v souvislosti s vodovody a kanalizací – nakonec vůbec nedošlo. Nebyl totiž schválený ani program. „Je to výraz absolutní arogance zbytku koalice,“ dodal lídr hnutí ANO Radek Popelka.

Špatně napsaný program, podotkla primátorka

Primátorka Karolína Koubová ale postup své koalice obhajuje, říká, že byl program špatně připravený: „Byly tam body, které jsou nehlasovatelné. Nemůžeme hlasovat o tom, jestli přijmeme nějaké usnesení, které jde přímo proti zákonu o obcích.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související