Na autovraky jsou často úřady krátké. Příklad je v Jihlavě u silnice na Hruškové Dvory

26. červenec 2019 06:10

Odstranit vraky aut není vůbec snadné. Jeden z nich, zřejmě ten nejstarší v Jihlavě, stojí už dlouhé roky hned vedle frekventované silnice všem na očích.

„Náhon od motoru na zadní nápravu,“ říká u letitého vraku poblíž silnice spojující Jihlavy s Hruškovými Dvory zástupce ředitele městské policie Stanislav Maštera. Jde o vůz Škoda Octavia z 60. let minulého století.

Autovrak, Jihlava

Z někdejšího vozu zůstala na místě karoserie, rám, v interiéru zbytek volantu, páčka od blinkru a kdysi apartní záclonka. S velkou pravděpodobností je to nejstarší autovrak na území Jihlavy. „Už před lety jsme to řešili. Jedná se ale o soukromý pozemek, tak jsme s tím vozidlem nic neudělali. Je to věc vlastníka,“ dodal Maštera.

Odstranit vrak není snadné

Odstranit a také definovat, zda se jedná o vrak, není snadné. Zkušenosti má šéf dopravního odboru jihlavského magistrátu Ján Tinka. „Podle zákona je vrak vozidlo, které je trvale zjevně nezpůsobilé provozu, chybí tam motor. Zbytek není definován.“

Další komplikací jsou chybějící registrační značky.

Jihlavský magistrát a městská policie řeší každoročně desítky oznámení o umístění autovraků. Některé se podaří odstranit, resp. odtáhnout při jarním čištění města.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související