Miloš Knor: O rekvizitách jsem přemýšlel mockrát. Ale mít jen text na papíru je velmi praktické

28. červen 2023

Původně jezdil s náklaďákem a rozvážel uhlí, v rakouském Linci pak limonády. Jednoho dne vylezl na jeviště a už z něj neslezl. Stal se stand up komikem a také moderátorem, který dokonce chtěl být i prezidentem.

Miloš Knor má rád všechny možné humory. „Když někdo vypráví nějaký vtip, tak já to vidím plasticky a umím si to představit.“ Na svá vystoupení se kromě sepsaného textu nijak nepřipravuje. „Jestli je to vtipný, zjistím, až když jsem na pódiu a říkám to divákům. Pak třeba zaimprovizuju hned na místě. Ale na něčem urputně trvám, když to shledám vtipný, přestože se nikdo jiný nesměje.“ Prozradil, že po pěti letech se takovému podobnému „vtipu“ jedna paní konečně zasmála.

Nepoužívá rekvizity ani převleky. „To se ukázalo jako nesmírně praktický, protože s sebou nemusím nic vozit. Ale přemýšlel jsem nad tím mockrát a dospěl jsem k tomu, že co neuhovořím, to tam stejně nebude. Tak nemám nic a jsem takhle spokojenej.“

Někteří komici jsou zábavní ve společnosti, ale doma jsou spíš zamlklí, náladoví. „Tak to já jsem věčně vysmátý pohodář v dobré náladě. Ale rozčílí mě každá maličkost,“ směje se.

V pořadu Na stojáka se poprvé objevil v roce 2007, do té doby jezdil s náklaďákem. „Ten pořad jsem viděl v televizi a tehdy nabírali nové tváře. Vždycky mě lákalo jít to zkusit. Musel jsem si na to vzít dovolenou, a zjistil jsem, že mě to baví. Já mám hrozně rád diváky, rád se na ně dívám, rád s nima mluvím.“

Kandidát na prezidentského kandidáta

Prezidentskou kandidaturu oznámil v roce 2021, o rok později od svého plánu ustoupil. „Osobně jsem objížděl náměstí a měl jsem asi 10 tisíc podpisů. Lidi sami otvírali podpisový místa v kadeřnictví, hospodách i v paneláku. Ale na náměstí lidi fluktuují, tam je větší sběrnost.“

Alex Mynářová a Miloš Knor

Na kandidaturu měl vliv i covid. „Bál jsem se, že už nebudu moc vystupovat, tak že aspoň budu řečnit po parlamentech. Rok jsem v tom žil a byla to opravdu dřina. Ale nesesbíral jsem těch 50 tisíc podpisů. Kdybych je měl, tak bych se určitě hrdě utkal s ostatními. Ale mě to netrápí, vás by mělo trápit, že nejsem prezidentem,“ uvažuje s úsměvem komik.

Jak se ke kandidatuře postavila jeho rodina? Co ho naposledy rozčílilo? Co si myslí o negativních reakcích na sociálních sítích? Kde bere inspiraci pro psaní knih a co připravuje? Poslechněte si v pořadu Alex a host.