Městskými i krajskými autobusy na jednu jízdenku – Jihlava se chce od nového roku připojit k systému Veřejné dopravy Vysočiny

1. listopad 2023 11:00

Od nového roku by cestující mohli využívat jednotnou jízdenku pro krajské spoje a jihlavskou městskou hromadnou dopravu. Magistrát se na tom domlouvá s hejtmanstvím. Jihlavští zastupitelé smlouvu schválili, teď ji musí potvrdit ti krajští.

Asi největší užitek by z novinky mohli mít lidé, kteří do Jihlavy dojíždějí. Ti by si koupili jízdenku v krajském autobusu, případně vlaku a na tuto jízdenku pak jeli také spoji městské hromadné dopravy.

V kraji už jednotná jízdenka funguje od roku 2020 v Třebíči. V posledním roce ji podle vedoucího krajského odboru dopravy Pavla Bartoše každý měsíc využije v průměru okolo dvou a půl tisíce cestujících. Další města se zatím k systému nepřipojí.

Další dobrou zprávou pro cestující městskou hromadnou dopravou v Jihlavě je, že od nového roku bude jízdné levnější. Například senioři od 75 let budou mít cesty trolejbusy a autobusy zdarma. Změny se budou týkat také ročních jízdenek pro děti a studenty.

Od nového roku naopak podraží základní jízdné Veřejné dopravy Vysočina a to o dvě koruny v každém tarifním pásmu.

Spustit audio

Související