Merlinova věž v Třebíči je znovu na prodej. O nedostavěnou hvězdárnu z 80. let ale zájem není

11. leden 2022

Tak zvaná Merlinova věž je znovu na prodej. Bizarní stavba na Strážné hoře v Třebíči měla původně sloužit jako hvězdárna, ale nikdy se jí nepodařilo dokončit.

Cihlovou věž nechtějí ani stávající majitelé – hvězdáři, ani město. Brigádnickému úsilí akce „Z“ udělala přítrž Sametová revoluce a nedodělaná budova připomínající středověkou ruinu hostí namísto astronomů jen vandaly a bezdomovce. Máme na mysli tzv. Merlinovu věž nad Třebíčí. Je znovu na prodej.

Na věži je sice napsáno zákaz vstupu, při nahlédnutí dovnitř je ale evidentní, že se tam kdosi schází. Jsou tam lahve od alkoholu atd. „Už jsme si zvykli, nevadí mi to, ale mohlo by se z toho udělat něco užitečnějšího,“ řekla paní Magdaléna, která šla kolem věže na procházku.

Na prodej

Merlinova věž nad Třebíčí byla už několikrát na prodej. Teď se na seznamu realitní kanceláře ocitla znovu. Majitelé řekli, že měli s věží nějaké úmysly, chtěli na místě zřídit třeba občerstvení. Investice by ale byla příliš veliká. Hledají proto někoho, kdo by měl peníze.

Merlinova věž, Třebíč

Logicky se nabízí, že by to mohlo být město Třebíč. „Pátrala jsem u pamětníků, město nikdy neuvažovalo o koupi, protože pro tento objekt nemá využití,“ řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Radnice prý byla podle mluvčí oslovená už v minulosti. Objekt by ale v současné době nevyužili ani třebíčští hvězdáři, pro současné dalekohledy je totiž nevyhovující, a navíc se nachází v lokalitě, kde je značný světelný smog.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související