Martin Šikula: Nic jiného, než vymýšlet vtipy, tenkrát lidem nezbylo

Příjezd tanků spřátelených armád v noci 21. srpna 1968 šokoval většinu obyvatel Československa. Invazi lidé nečekali.

Reakce v podobě aforismů, vtipů nebo komentářů v obecních kronikách, regionálních denících a týdenících na sebe nedaly dlouho čekat.

Historik a pedagog Martin Šikula z Bohuňova se věnuje našim novodobým dějinám a při svém nedávném bádání se zaměřil právě na události roku 1968.

Kreslených vtipů, psaných aforismů a dalších reakcí shromáždil kolem stovky. „Blaničtí rytíři, teď je váš čas, neboť nás navštívil Sovětský svaz,“ cituje některé z nich. „Víte, proč byl Svoboda tak dlouho v Moskvě? Aby tam měli aspoň čtyři dny svobodu,“ usmívá se. Přesto, že byli lidé invazí vojsk zničení, první dny a týdny, kdy ještě nefungovala přísná cenzura, se vyjadřovali k dramatickým událostem především s hořkým humorem. Podle Martina Šikuly jim ani nic jiného nezbývalo, o chodu dějin se rozhodovalo na politické úrovni.

Kronikáři na invazi reagovali také

Kromě toho, že učí dějepis, je Martin Šikula zároveň kronikářem obce Bohuňov na Bystřicku. Proto jej při výzkumu zápisů z historického osmašedesátého roku zajímal i odraz událostí v ostatních kronikách. Ze svých materiálů nabízí několik ukázek: „Cituji z pamětní knihy obce Dobrá Voda: Naše banky hlídají nám ruské tanky. To hovno, co v nich máme, to si sami ohlídáme. Byl-li v nich zlata kus, ukrad nám ho bratr Rus. To je taková lidová tvořivost,“ usmívá se.

Martin Šikula prošel desítky okresních týdeníků a deníků, když hledal stopy naděje, zmaru, ale i humoru v dobovém tisku, o něž se podělil s publikem na přednášce v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. Mezi kresbami objevil i vzácné věci – například kreslené vtipy tehdy málo známého Vladimíra Renčína. Například dva muži, kteří se dívají do dáli a melancholicky pronášejí: „Upřímně řečeno, měl jsem vždycky hovno, ale rád bych ho měl ve svobodný zemi, a opět se omlouvám za ten trochu vulgární podtón, ale ono je to v dobrém slova smyslu,“ cituje historik a dodává: „Je to z prvního září 1968, takže už je jasno, kam se asi ten směr bude ubírat.“

Kreslíři měli i předtuchu srpnových událostí

„V týdeníku Nové Valašsko vycházející v okrese Vsetín jsem objevil takovou neuvěřitelnou předtuchu kreslíře pana Macíka. Karikatury jsou dvě, a na té první jsou znázorněny tanky, které přijíždějí k hranici Československa, a je to komentováno: Máme přece právo zaujmout k vašemu dění svoje stanovisko. Druhá karikaturka je opět předtucha toho nejhoršího: Dům s označením ČSSR a na něj klepe fronta vojáků s proklamací. Jen se maličko ohřejeme a hned zase půjdeme. To až člověka trošičku zamrazí, k čemu všemu může dojít," vypráví Martin Šikula. Obě kresby totiž vyšly 17. července roku 1968, tedy měsíc před invazí.

Reflexe z dobového tisku, 1968
Reflexe z dobového tisku, 1968
Reflexe z dobového tisku, 1968

V Novém Městě svítí nápis psaný azbukou dodnes

Kromě kronik a tisku objevil Martin Šikula - díky svému bratrovi - do dnešních dnů zachovaný autentický nápis ze srpna 1968 na zdi v Novém Městě na Moravě. Viditelný je na zdi nad kamenným tarasem naproti služebně policie České republiky. „Je tam čitelný nápis psaný azbukou: Dubček – Svoboda, a jsou tam i patrné i letopočty 1939 s hákovým křížem a 1968 s pěticípou hvězdou. Přesto, že zeď se mnohokrát pokoušely úřady přetřít, aby nápis zmizel, zjevně měli tenkrát kvalitní vápno,“ usmívá se historik.

autor: dak
Spustit audio