Majitelé lesů sledují kalendář. Do konce března musí vytěžit kůrovcem napadené dřevo

25. únor 2021 08:00

Už jen měsíc mají majitelé lesů na to, aby vytěžili dřevo, které tam loni napadl kůrovec. Jde především o rezavé stromy s opadávající kůrou.

Zvuk motorových pil každý den rozráží jindy tiché lesy v okolí Žďáru nad Sázavou. Napadené dřevo by totiž měli majitelé porostů zpracovat nebo ošetřit do konce března.

Kinského panství

Snaží se o to třeba i dřevorubci z Kinského panství na Žďársku, potvrzuje jejich lesní rada Jan Sovák: „Máme opravdu ambici to kůrovcové dřevo zpracovat do 31. března. Myslím si, že ten předchozí rok nám dal velkou šanci. Očekávání, co se týče množství kůrovce, se nenaplnilo,“ naráží Jan Sovák na fakt, že minulý rok bohatý na srážky a letošní zima kůrovcovou kalamitu na Vysočině zmírnily.

Díky nedávným mrazům mohli lesníci lépe likvidovat třeba kůrovcové dřevo v nejvíce napadené lokalitě – tedy v okolí Velkého Dářka. „I díky zimě máme možnost do těch lokalit, který byly vyloženě zamokřené, se dostat. Zpracováváme to jednak klasicky ručně plus traktor a kůň. V daném případě na Velkém Dářku máme harvestory, které mají přímo i rašelinné doplňky, to jsou takové pásy, které vlastně umožní výrazně vyšší stabilitu toho stroje.“

Do konce března

Kůrovcové dřevo by do konce března měli zlikvidovat všichni vlastníci lesů. I proto jim žďárský městský úřad povinnost připomíná výzvou na svých stránkách, pokračuje vedoucí odboru životního prostředí Jaroslav Doubek: „Výzva obsahuje apel na vlastníky lesů, aby se ještě maximálně snažili zvládnout kůrovcovou kalamitu, aby do těch lesů chodili a pokusili se to napadené dřevo zpracovat. Jedině takovým způsobem dosáhneme toho, že se kůrovec nebude šířit do okolních lesů. Je to povinnost vlastníka lesa a my ji hodláme vymáhat.“

V okolí Žďáru nad Sázavou přitom vlastní lesy tisíce majitelů. Ti všichni by se teď o své kůrovcem napadené dřevo měli postarat.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související