I malé vesnice na Vysočině si udržují své hospody. Turisté i místní raději rezervují místa předem
I přes úbytek vesnických hospod v Česku se některé podniky v malých obcích na Vysočině stále drží. Podle údajů plzeňského pivovaru zavřelo za poslední čtyři roky v sídlech pod 5 000 obyvatel na 1 500 hospod. V těch, které zůstaly, je však často plno a návštěvníci si musí místa rezervovat.
Například v Chlumu u Vírské přehrady, kde žije méně než 40 obyvatel, je v létě obsazeno díky turistům, a v zimě se zde schází místní i chalupáři. Hostinská Andrea Vondrová provozuje hospodu už 15 let. „Někdy tu máme i 35 lidí najednou. Je potřeba si zavolat dopředu, aby bylo místo,“ popisuje.
V Horní Pasece, vesnici se 70 obyvateli, funguje hospoda už 20 let. Provozovatel Ivo Kobos říká, že úspěch tkví nejen ve skvělém jídle, ale i v okolní přírodě. „Lidi chtějí utéct z městského ruchu a podívat se na něco jiného. Příroda je 50 % úspěchu,“ dodává.
Malé podniky na vesnicích často zůstávají důležitým místem setkávání, ať už pro stálé obyvatele nebo chalupáře. Atmosféra, místní komunita a příroda přitahují návštěvníky, kteří si takové zážitky pochvalují.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Je jich jako hub po dešti a mají výborný byznys.‘ Úřady brojí proti překupníkům dálničních známek
-
Nepřipravenost, neochota Ruska i Trumpův tlak na čas. Jednáním o míru na Ukrajině hrozí kolaps
-
Nové represe, strach z protestů a tváře opozice za mřížemi. Lukašenko chce být posedmé prezident
-
Přísaha, hymna, projev, a hlavně nezmrznout. Inaugurace jsou show, říká amerikanistka