Lymfatická masáž dokáže zmírnit i alergie

24. květen 2017
Dobré odpoledne

Při špatné funkci lymfatického systému můžete častěji trpět například infekčními chorobami horních cest dýchacích. Zbavit vás těchto problémů dokáže lymfatická masáž. Jak probíhá a komu prospěje, přišla říct masérka Sandra Karafiátová.

„Lymfatická masáž je masážní technika, která je velmi příjemná na dotek. Vůbec není bolestivá a jemně ovlivňuje kůži a podkoží a tím z těla odplavuje přebytečné a škodlivé látky přes lymfatický mízní systém,“ vysvětluje Sandra Karafiátová.

I při lymfatické masáži můžete relaxovat

Je velmi uklidňující a relaxační. Tyto masáže nejsou nijak bolestivé. „U klasické masáže například zad, jdeme více do hloubky. Ovlivňujeme svaly, šlachy, vazy, napravujeme obratle. Kdežto manuální lymfatická masáž jde opravdu pouze jemně do podkoží a ovlivňujeme kůži a pod ní lymfatický systém,“ upřesňuje host.

Lymfatická masáž je užitečná jako rehabilitace po rakovině prsu

„Jakmile je po ablaci prsu, klientka je bez dalších potíží, tak se může nastoupit s lymfatickou masáží. Nejvíce se masíruje horní polovina, protože po odstranění prsu se odebírají i mízní uzliny, které se nachází v podpaží, pod klíční kostí. Tím pádem musíme tu danou část promasírovat, abychom klientce ulevili, uvolnili a zmírnili otoky a následně i bolest pnutí kůže,“ říká Sandra Karafiátová.

Lymfatická masáž pomáhá i alergikům

Alergici totiž mají lymfatickou tkáň zanešenou. Masáž pomůže pročistit lymfatický systém a tím podpoří a nastartuje imunitní systém, který při alergiích nefunguje správně. Na podobném principu funguje i léčba různých angín nebo nachlazení. Lymfatické masáže si ale můžete dopřát i jako prevenci v případech, kdy vás žádné zdravotní problémy netrápí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.