Lidi bez domova zaplnili v posledních dnech jihlavskou noclehárnu, plné jsou i přístřešky a provizorní stan na její zahradě

8. únor 2023 08:13

Česko zasáhly největší mrazy letošní zimy. Pro lidi na ulicích jsou velmi nebezpečné, v nejhorších případech jim může jít o život. I proto v některých městech fungují takzvané zimní noclehárny.

V úterý ráno spadla teplota v Jihlavě až k mínus 13 stupňům. V takových dnech se můžou lidi bez domova před mrazem schovat do zimní noclehárny. Ta je v posledních dnech zcela plná, včetně provizorního stanu a přístřešků, které jsou na zahradě kolem ní.

„Je to těžký, je tam zima jako blázen,“ říká paní Iva, která si v noclehárně půjčila peřiny. Na ulici je asi měsíc. Teď se zahřívá společně s dalšími lidmi ve vytopené noclehárně, než zase vyrazí do ulic. "Pán nám půjčil spacáky, deky, já jsem měla pět vrstev. Celou noc máme kapucu na hlavě," popisuje, jak se snaží mrazivé noci přečkat.

Noclehárnu provozuje Středisko křesťanské pomoci. Jeho ředitel David Chlupáček si uvědomuje, že současná kapacita je nedostatečná. „Usilujeme o stavbu nové noclehárny. Ta by měla mít kapacitu 18 lůžek. Rádi bychom letos dokončili stavbu a spustili novou noclehárnu.“

Podle odhadů střediska křesťanské pomoci žije v Jihlavě na ulici 70 až 100 lidí.

Spustit audio

Související