Lidé vyhledávají dovolenou podle nových kritérií, chtějí ji sdílet na sociálních sítích

16. květen 2023

Podle Českého statistického úřadu v roce 2022 Vysočinu navštívilo 576 tisíc domácích turistů. Na Vysočinu se také začínají vracet zahraniční hosté, jejich počet vzrostl v porovnání s předchozím rokem o polovinu na 71 tisíc.

Nejčastěji ze zahraničí do našeho kraje přijíždějí návštěvníci ze Slovenska, Německa a Polska. Pomalu se vrací návštěvníci z Rakouska i Nizozemí a vzrůstá zájem turistů z Maďarska.

Ředitelka Vysočina tourism Oľga Königová

„Za poslední dobu se to chování turisty změnilo. Nebudu říkat kvůli čemu, protože to máme díky bohu za sebou. Ale lidé opravdu jsou obezřetnější, nechávají si ji rozhodnutí až na poslední chvíli,“ říká ředitelka Vysočina tourism Olga Königová.

Lidi při výběru cílové destinace nehledají jenom ubytování, ale hledají s tím spojené zážitky, nějakou atraktivitu a náplň pro volný čas. A velmi často chtějí ty krásné věci sdílet s přáteli na sociálních sítích, takže se rozhodují podle toho, co kde vidí, co je v uvozovkách bouchne do oka.

„A cílem naší organizace je právě ukazovat ty zajímavosti a samozřejmě nádherné UNESCO památky na Vysočině,“ popisuje Königová.

Má tedy Vysočina turistům co nabídnout? A jakou destinaci byste si neměli při své dovolené nechat ujít?

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Související