Lidé v Sazomíně na Žďársku odsouhlasili v referendu výstavbu tří větrných elektráren

20. květen 2023 11:04

Ochrana krajinného rázu, nebo příjem do obecní kasy - otázku, jestli povolit výstavbu hned tří větrných elektráren, řešili v místním referendu obyvatelé Sazomína na Žďársku. Zařízení na katastru obce chce vybudovat soukromý investor.

O výstavbě větrných elektráren v Sazomíně hlasovali lidé v referendu

Zájem investorů o stavbu větrných elektráren zvýšila energetická krize. Podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy se mění i postoj úřadů. Přesto v současnosti odhaduje délku vyřízení nové větrné elektrárny až na pět let. Zkrátit by tuto dobu mohl nový stavební zákon.

V sazomínském referendu odpovídali voliči na otázku, zda souhlasí s výstavbou tří větrných elektráren.

„Samozřejmě jsem si našla informace na internetu, abych se mohla relevantně rozhodnout,“ říká Ivana Urbánková, která svůj hlas v referendu odevzdala mezi prvními. „Já bych byl pro, ona by díky tomu mohla být  levnější elektřina,“ vyjadřuje svůj názor Josef Poháček. A proti stavbě větrných elektráren není ani Alena Hrubá. „Mně to nevadí, víc nám vadila negativita z okolních obcí,“ říká přes plot svojí zahrádky.

Tři větrné elektrárny chce u Sazomína postavit soukromý investor

Negativní hlasy se ozývají ale třeba ze sousedního Vatína. „Je to zprůmyslnění krajiny, které je nevhodné do této polohy,“ objasňuje svůj postoj Zdeněk Straka.

Účast v refernedu byla větší, než při posledních komunálních volbách. U voličů nakonec převážily hlasy podporující výstavbu tří větrných elektráren. I s příslibem budoucího příjmu do obecní pokladny zaškrtlo odpověď ANO 55% voličů. Místní referendum je platné a závazné, volební účast přesáhla 80%.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související