Na Vysočině by mohly vyrůst nové větrné elektrárny, pohled na ně změnila energetická krize

10. únor 2023 08:40

Na Vysočině by mohly v budoucnu stát nové větrné elektrárny. Těch je v současnosti v regionu sedm a od roku 2009 nepřibývají. Jejich stavbě se bránily obce i města a nakloněné jim nebylo ani vedení Kraje Vysočina. Nabídky na stavbu větrníků ve svém katastru mají teď i Stonařov a Suchá na Jihlavsku, které spolu sousedí.

Poslední větrná elektrárna na Vysočině vyrostla před více než třinácti lety. Teď, v souvislosti s energetickou krizí, se investoři do regionu vracejí. Podle studie Akademie věd patří Vysočina ke krajům s největším potenciálem k výstavbě větrných elektráren. Zatím jich je kraji sedm.

V současné době jedná společnost Jipocar o stavbě nižších jednotek větrníků s vedením obcí v Suché a ve Stonařově na Jihlavsku. V Suché už tamní zastupitelé  spolupráci s firmou schválili, ve Stonařově bude své záměry lidem ještě prezentovat. Už dřív se investoři obrátili také na Puklice na Jihlavsku. Na začátku letošního roku pak podle Deníku investoři kontaktovali s touto možností i Brzkov nedaleko Polné. Vesměs jde o lokality, kde se o stavbě uvažovalo už v předchozích letech, ale kvůli zamítavému postoji místních nebo případně krajským pravidlům, z investice sešlo.

Kraj prostřednictvím náměstkyně hejtmana Hany Hajnové z Pirátů dal v poslední době najevo, že by nemusel záměry stavby větrníků posuzovat už tak přísně. Stavbu větrných elektráren v Česku usnadnila novela energetického zákona, která v lednu vyšla ve sbírce zákonů. Nově řadí instalace o výkonu nad 1 megawatt mezi stavby veřejného zájmu. Odpadá tedy povinnost schvalovat pro tyto záměry změnu územního plánu.

Spustit audio

Související